Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kivégzéstől retteg egy hazaengedett guantánamói fogoly

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 8. 9:57

Akarata ellenére hazaszállítottak az amerikai hatóságok a terroristagyanús személyek őrzésére létesített guantánamói börtöntáborból egy teljesen ártatlan algériai foglyot; jóllehet Szaid Farhit felmentette a bíróság a terrorizmus vádja alól, a férfi attól tart, hogy szülőhazájában megtorlás vár rá. A washingtoni védelmi minisztérium helyi idő szerint csütörtökön kiadott közleménye szerint az amerikai és az algériai kormányzat egyeztetett az ügyben.

A férfit csütörtökön szállították haza a Kuba szigetén működő guantánamói amerikai haditengerészeti támaszpont börtöntáborából. Pedig Szaid Farhi mindent megtett ennek megakadályozására, még az amerikai legfelsőbb bíróságot is megkereste, ám a taláros testület tavaly júliusban elutasította beadványát.

Gladys Kessler szövetségi bíró korábban, még Farhi ügyének első fokú tárgyalásán elmondta: az algériai férfi nagyon fél attól, hogy visszatérését követően szülőhazája hatóságai vádat emelnek ellene, elítélik és kivégzik. Farhi attól is tartott, hogy harapófogóba kerülhet az algériai kormány és az ellene harcoló fegyveres felkelők között: az előbbi nemzetközi terroristának tekintené, ez utóbbiak pedig súlyos erőszakkal torolják meg, ha valaki nem hajlandó csatlakozni hozzájuk.

A guantánamói börtöntáborban jelenleg 173 terroristagyanús őrizetest tartanak fogva.