Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kivonultak a török katonai egységek Irakból

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 29. 20:30

A török hadsereg vezérkara pénteken befejezettnek nyilvánította a törökországi kurdok önrendelkezéséért harcoló Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) gerillái elleni észak-iraki földi offenzívát. A hadművelet nyolc napig tartott.

“Csapataink visszatértek törökországi laktanyáikba, mivel a hadsereg elérte a bevetés célját" – közölte honlapján a török vezérkar. A közlemény szerint “nem külső hatásra" született meg a döntés az Észak-Irakban harcoló csapatok visszavonásáról.

Hosjar Zebari iraki külügyminiszter is azt mondta Bagdadban, hogy az észak-iraki offenzívában részt vevő összes török katonát visszavonták Törökországba. “Ez az egyetlen helyes lépés, amelyet tehetett Ankara" – jelentette ki Zebari, aki maga is kurd nemzetiségű. Hozzátette, hogy Bagdad kész együttműködni Ankarával annak a válságnak a megoldásában, amely a PKK gerilláinak iraki jelenléte miatt alakult ki.

A több ezer fős török haderő február 21-én nyomult be Észak-Irakba, hogy felszámolja a törökországi kurd önrendelkezés kivívásáért harcoló Kurdisztáni Munkáspárt ottani támaszpontjait. A vezérkar csütörtöki közlése szerint 237 kurd lázadót öltek meg a légierővel támogatott hadműveletben, míg a török csapatok 27 katonát vesztettek. A PKK ezzel szemben 81 török katona megölését jelentette be.

Címkéklégierő