Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kommandósok képzése Kínában

Szöveg: Háború Művészete |  2008. május 29. 20:51

Körülbelül 8000 katona teljesít szolgálatot a kínai speciális hadműveleti erőknél (SOF), de a kormány most további bővítéseket tervez. A toborzás és a kiképzés központosított formában zajlik, ugyanakkor mind a 7 katonai körzet SOF egységeit külön névvel illették (például Pekingé Divine Sword, Nanjingé Flying Dragons, Lanzhoué Nocturnal Tigers).

Az 1991-es Öböl-háború idején, Kínának csupán néhány száz kommandós katonája volt, és ők is főként felderítő küldetéseken vettek részt. Miután azonban látták az amerikai SOF katonák meggyőző fellépését a Perzsa-öbölben, a kínaiak is megalakították saját alakulataikat. 2001-ben pedig újabb kommandós egységek megszervezéséről döntött a kínai kormány.

A kínai SOF egységek főként a Tajvan elleni bevetéseket gyakorolják. Ez magában foglalja a kulcsfontosságú célpontok elleni támadásokat, valamint a főbb katonai és politikai vezetők elrablását vagy akár meggyilkolását is. Természetesen a kommandósokat kiképzik a terrorista cselekedetek ellen is. Kína már közel 20 éve toboroz és képez ki SOF katonákat, akik tudásukat tekintve egyre nagyobb hasonlóságot mutatnak az amerikai és a brit kommandósokkal.