Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Konténerek az életért

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. április 9. 14:29

Nagy teljesítmény, könnyű kezelhetőség és környezetbarát mentesítő anyag: röviden így összegezhetők az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj új konténeres mentesítő berendezésének csapatpróbáján szerzett tapasztalatai.

1595934025
Mint arról magazinunkban már többször beszámoltunk, a Petőfi-zászlóalj fő feladata, hogy harchelyzetben, illetve ipari katasztrófák esetén mentesítse az ABV- (atom, biológiai és vegyi) szennyezettségnek kitett katonákat, harcjárműveket, haditechnikai eszközöket, szilárd burkolatú utakat.
A mentesítés voltaképpen vegyszeres lemosást jelent – illetve jelentett eddig.

Katonaviselt, idősebb olvasóink bizonyára nem egyszer találkoztak az úgynevezett FMG mentesítő eszközzel – szerencsére jobbára csak, mint tábori fürdető berendezéssel.
A legendás Csepel 346D típusú gépjárműre telepített eszköz több évtizeden keresztül állt (áll) szolgálatban, azonban az idő minden tekintetben elszállt felette – tudtuk meg Miklovich János alezredestől, a zászlóalj megbízott parancsnokától. A szállítóeszköz igazi oldtimer, és a berendezés teljesítménye sem felel meg a mai kor követelményeinek, s a roppant nehezen lebomló mentesítő anyagtól (kálcium-hypoklorid) ma már minden bizonnyal „világgá mennének" a környezetvédők.
Az idő multával természetesen a vegyivédelmi zászlóaljnál is jelentős fejlesztéseket hajtottak végre: eszközparkjukban már régóta megtalálható a zászlóalj-mentesítő berendezés, és a DECOCONTAIN 3000 ELS típusú mentesítőkonténer.

Ez utóbbi eszköz már környezetbarátabb, kétkomponensű, szerves bázisú (toulol-xilol) mentesítő anyaggal rendelkezik, könnyen szállítható, telepíthető és üzemeltethető.
Legújabb eszközük pedig a csapatpróbán közelmúltban átesett konténeres mentesítőberendezés.

További részletek a Magyar Honvéd magazin április 13-án, pénteken megjelenő számában!