Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszorúk a hősöknek

Szöveg: Nehéz Attila |  2011. augusztus 3. 11:15

1849. augusztus másodikán a cári erők ellen vívott csatát Debrecen határában a magyar honvédsereg. A szabadságharc egyik utolsó ütközetének 162. évfordulóján koszorúzási ünnepséget rendezett a Hősök temetőjében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár.

1595922635
A megemlékezésen Polyák András alezredes, a dandár megbízott törzsfőnöke beszédében felelevenítette a csata részleteit, Nagysándor József tábornok honvédjeinek hősies küzdelmét a csaknem tízszeres túlerőben lévő ellenséggel szemben.

„A harc a közelben zajlott: a Köntösgát, mai nevén Balmazújvárosi út északi és déli legelőin, a Nyulas legelőjén, valamint a Csigekert nyugati peremén. A magyar hadtestnek nem az volt a feladata, hogy az orosz fősereggel ütközzön meg: mint oldal- és hátvédnek kerülnie kellett volna a csatát. Ennek ellenére a honvédek csaknem három órán keresztül feltartóztatták a túlerőben lévő ellenséget. A hadtest igen nagy veszteséggel ugyan, de vissza tudott vonulni, nem engedte magát bekeríteni. A csatatéren 112 magyar halott maradt, akiket itt, a Hősök temetőjében helyeztek közös sírba" – mondta Polyák András alezredes.

A beszédet követően az ünnepség résztvevői katonai tiszteletadás mellett helyezték el az emlékezés virágait a hősök tiszteletére emelt haldokló oroszlán szobránál. A rendezvény a Magyar Takarodóval zárult.

1595922635