Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszorúzás az elhurcolt németek emlékművénél

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Kertész László |  2024. január 19. 21:23

A magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja alkalmából megemlékezést és ünnepi szentmisét tartottak Márkón, január 19-én. A német nemzetiségi település templomkertjében található emlékműnél koszorút helyezett el – mások mellett – Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

Magyarországon 2012 óta őrzi ünnepnap a második világháború után elhurcolt és kitelepített németek emlékét. 1946. január 19-én hagyta el a budaörsi vasútállomást az első vonat, amivel elkezdődött a hazai német nemzetiségűek kitelepítése. Az elkövetkező időszakban körülbelül kétszázezer embert szállítottak erőszakkal Németországba, illetve a Szovjetunióba kényszermunkára. Előttük tisztelegve gyűltek össze a tragédia 78. évfordulóján a márkói római katolikus templomban, ahol az állami és önkormányzati képviselők mellett Németország nagykövetségének képviselője is megjelent.

A kétnyelvű szentmisét Nagy Károly címzetes apát, kanonok és Tóth András Sándor plébános celebrálta. Az apát prédikációjában utalt a Szent Család Heródes előli menekülését feldolgozó evangéliumi szakaszra, illetve emlékeztetett a helyi németség egykori beköltözésének egyik alapdokumentumára. „Máig olvasható a Zichy grófok 1700-as évekbeli adománylevele, amiben felszólítják a frissen érkező németeket, hogy alakítsák új földjüket elképzelésük szerint” – mondta.

A magyarországi németek elhurcolásának emléknapja KLAC0274

„Kik és miért folytatták a második világháború borzalmait? Humanitárius jelszóval sokmillió németet telepítettek ki vagonokban a térség országaiból, őseik földjéről. Magyarországon 41 faluból több, mint százezer embert vittek el. A két szörnyű ideológia és a békediktátumok ártatlanokat sújtottak” – mondta a szentmisét követő beszédében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Önkormányzatának elnöke és Hartmann Antal, Márkó község polgármestere egyaránt a családi emlékezet fontosságát hangsúlyozták és felmenőik tapasztalatairól beszéltek. Külön emlékeztettek a gyerekek traumájára, akik értetlenül álltak szülőföldjük elhagyása előtt, később pedig csak kis számban térhettek haza. „Reméljük, hogy a történelem nem ismétli önmagát, és soha többé nem kerül sor nemzeteket és népcsoportokat sújtó bűncselekményekre” – fogalmazott Márkó polgármestere.

A magyarországi németek elhurcolásának emléknapja KLAC0304

A németek elhurcolásának emlékművénél koszorút helyezett el Novák Katalin köztársasági elnök képviseletében dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóságának igazgatója, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnökének képviseletében Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint dr. Koller József dandártábornok, a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka. A Magyarországon élő németek nevében Ritter Imre német nemzetiségi képviselő, az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának elnöke és Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke helyezett el koszorút.

A megemlékezés a Himnusz, a Magyarországi Németek Himnusza, illetve a Szózat eléneklésével zárult.