Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszorúzás, díjátadás és koncert Szent István ünnepén

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2022. augusztus 25. 9:53

Ünnepi közgyűlést tartott államalapító királyunk napján Székesfehérvár önkormányzata, ahol – a hagyományoknak megfelelően - önkormányzati díjakat és kitüntető címeket is átadtak. Az elismeréseket olyan személyek vehették át, akik öregbítették a város hírnevét.

Benkő_elism_kapott (6)

Köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere reményét fejezte ki, hogy a fehérváriak erős közösségként segítik át a nehézségeken egymást a háborús időkben is.

A közgyűlést megelőzően a Nemzeti Emlékhely Szent István szarkofágjánál tartottak tiszteletadást, ahol Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Törő Gábor országgyűlési képviselő, míg a Fejér Megyei Kormányhivatal részéről dr. Simon László főispán, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Cser-Palkovics András polgármester helyezte el az emlékezés virágait.

A Magyar Honvédség képviseletében Schmidt Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága logisztikai haderőnemi szemlélője, Vokla János ezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka, továbbá Marco Franzin alezredes, a NATO Erőket Integráló Elem parancsnokhelyettese hajtott fejet és helyezett el virágot.

Benkő_elism_kapott (7)

Az ünneplőket zászlóforgatók vezették a nemzeti emlékhelyről a Szent István térre: itt közös koszorúzással tisztelegtek az állami, megyei, városi szervek képviselői az első királyunkat ábrázoló lovasszobornál.

A város ünnepi közgyűlésén Székesfehérvár Díszpolgára címét vehette át dr. Benkő Tibor nyugállományú vezérezredes, Magyarország korábbi honvédelmi minisztere, akinek sokrétű katonai pályafutása utolsó előtti állomáshelyeként szolgált a város. Először az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokaként, később honvédelmi miniszterként is segítette, támogatta Székesfehérvár honvédségben betöltött szerepének fejlesztését. Hozzájárult a felállított Magyar Honvédség Parancsnokságának, valamint a NATO és multilaterális katonai egységek Székesfehérvárra telepítésével ahhoz, hogy katonavárosból katonai fővárossá váljon a „királyok otthona”.

Benkő_elism_kapott (15)

Az eseményen közreműködő Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar a közgyűlést követően a Zichy színpadnál rendezett összművészeti előadáson is felléptek. Itt Székesfehérvár művészeti csoportjai köszöntötték az Aranybulla-emlékévet. A kétszáz fős produkcióban az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar muzsikusaiból álló hetven fős együttes garantálta a muzikális élményt, amelyben magyar előadók, zeneszerzők klasszikus és popzenei műfajt felvonultató repertoárja kapott helyet. A produkció zenei vezetője és karmestere Ruff Tamás őrnagy volt.