Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovói veteránoknál razziázott az EULEX

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. szeptember 26. 11:40

Az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) veteránjainak szövetségénél tartott razziát szeptember 25-én, pénteken, Pristinában az Európai Unió koszovói igazságügyi és rendőri missziója (EULEX), a rendőrök elfogták Hysni Gucatit, a szövetség elnökét - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán.

Az újság emlékeztet arra, hogy a rendőrségi akciót alig 24 órával azt követően tartották, hogy Koszovóban elfogták a koszovói hírszerző ügynökség korábbi vezetőjét, Salih Mustafát, aki szintén az UCK veteránja volt, és elszállították Hágába, hogy az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság kihallgathassa. A veteránokat tömörítő szervezet alelnöke úgy értesült, hogy Hysni Gucatit is Hágába szállítják.

A Koha Ditore értesülése szerint a veteránszövetség elnöke a minap jelentette be, hogy nyilvánosságra hozza azokat a dokumentumokat, amelyek rejtélyes módon kerültek a birtokába, és állítólag az UCK egykori tagjainak bírósági eljárására vonatkoznak, és feltehetőleg a különleges bíróság archívumából származnak. A hírek szerint az EULEX emberei a kérdéses dokumentumokat is lefoglalták. Az igazságügyi és rendőri misszió illetékesei egyelőre nem adtak ki közleményt az esettel kapcsolatban. Az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai különleges ügyészség emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával június 24-én emelt vádat Hashim Thaci koszovói elnök és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) több egykori másik tagja ellen.

A 2015-ben létrehozott, nemzetközi bírákat és ügyészeket foglalkoztató különleges ügyészséget az Európai Unió finanszírozza, de a koszovói törvények alapján működik. Hatáskörébe az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején gerillaakcióiról elhíresült UCK által elkövetett, az ügyészség által feltételezett háborús bűnök vizsgálata tartozik. Az UCK egykori parancsnokai a különleges ügyészség vádirata alapján legalább 100 gyilkosságért felelhetnek. Az áldozatok között mások mellett koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik is vannak.

Az UCK tettei máig vitatottak. Megvádolták azzal is, hogy szervkereskedelmi hálózatot működtetett, amelynek keretében állítólag fogságba ejtett vagy elrabolt szerb és albán nemzetiségű embereket csonkítottak, illetve gyilkoltak meg. A szervkereskedelmi üggyel kapcsolatban Hashim Thaci koszovói államfő neve is előkerült. Míg a szerbek szemében az UCK egykori vezetői és tagjai háborús bűnösök, a koszovóiak többsége hősként tekint a szerbek elleni harcok vezetőire.