Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kötelességteljesítés, mínusz 40 Celsius-fokban is

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. január 13. 7:13

Imával, mécsesekkel és csendes elmélyüléssel emlékeztek a Don-kanyar katonahőseire január 12-én, kedden, a kora esti órákban, a pákozdi Mészeg-hegyen.

20210112-pakozd-doni-megemlekezes 04

A járványhelyzet ugyan csak szűk körű megemlékezést tett lehetővé, de a 2. magyar hadsereg tragédiájára idén is megemlékeztek a Doni Emlékkápolnánál. Az emlékbeszédet mondó Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzeti kapcsolatokért felelős államtitkára úgy fogalmazott: a Don-kanyarba küldött katonák „eleve halálra voltak ítélve”. Emlékeztetett arra, hogy a történtek további hosszú évtizedekre ejtettek lelki sebeket az áldozatok családtagjain is.

Dr. Spányi Antal megyéspüspök, az elhunytakért mondott imájában feleleveníttette: utolsó napjaikban a katonák a visszaemlékezések, fennmaradt írásos emlékek alapján „családjaikra, a nemzetre, a hazára gondoltak.”

20210112-pakozd-doni-megemlekezes 03

A doni katonahősök emlékezetére koszorút helyezett el a kápolna előtt – mások mellett - Csaba Tibor alezredes, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnokhelyettese, Czigler Zalán alezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred törzsfőnöke, és Németh Andor őrnagy, MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, 3. Katonai Igazgatási Központ parancsnokhelyettese.

A megemlékezés részeként Jásdi Balázs, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz), hagyományőrző tagozatának elnöke átadta az idei évi Doni Hősök Emléktúra menetparancsát Lévai Miklós nyugállományú ezredesnek, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnökének, és Rózsenberszki István nyugállományú alezredesnek. A menetparancsot Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka írta alá, és Jásdi Balázs kedden délelőtt Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban vehette át Mihócza Zoltán altábornagytól, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökétől.

Mint ismert, a 2. magyar hadsereget 1942-ben állították fel és küldték a keleti hadszíntérre. A hadsereg katonái megfelelő felszerelés és fegyverzet nélkül is teljesítették kötelességüket embertelen körülmények között, megpróbálva teljesíteni a gyakorlatilag lehetetlen feladatot. A hadsereg 1943. januárjában, Voronyezs körzetében szenvedett megsemmisítő vereséget.

Kapcsolódó cikkek