Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel egy tonna robbanóanyagot foglaltak le

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 26. 7:59

Csaknem egy tonna robbanóanyagot foglalt le a spanyol és a francia rendőrség az ETA baszk szakadár szervezet rejtekhelyein egy hét alatt – jelentették kedden hírügynökségek.

A múlt hét közepe óta tartó hatósági akciók során kiterjedt fegyverraktár-hálózatot számoltak fel Franciaország déli részén. Tizenkét rejtekhelyen több mint 900 kilogramm robbanóanyagot foglaltak le. Csak kedden 190 kilogramm robbanóanyag és több mint száz gyújtózsinór, valamint egy gépfegyver jutott a hatóságok birtokába – közölte a spanyol belügyminisztérium.

A fegyverraktárak leleplezését az ETA három tagjának múlt heti őrizetbe vétele tette lehetővé. A gyanúsítottak a csoport logisztikai részlegének a tagjai voltak.
Az El País című napilap értesülése szerint a spanyol nyomozók azt feltételezik, hogy a szakadár csoport még két olyan önálló terroristasejttel rendelkezik, amelyek a most felszámolt hálózattól függetlenül működnek.

A gyanú szerint ezek a sejtek követhették el a burgosi csendőrlaktanya elleni merényletet, illetve a legutóbbi mallorcai robbantásokat.