Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös hadisírgondozás Dél-Lengyelországban

Szöveg: Stósz Flóra | Fotó: HM HIM, Magyarország Főkonzulátusa, Krakkó |  2023. október 22. 8:48

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság (HM HIM HHI) munkacsoportja Lengyelországban, a Kis-Lengyelországi Vajdaság területén végezte első világháborús katonai temetők gondozását október 5. és 7. között.

IMG_3799 másolat

A varsói rendőrkapitányság tagjaiból szerveződött Hegyi Sasok Klubja (Klub Górski Orły) immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a dél-lengyelországi első világháborús katonai temetők gondozását. A kezdeményezéshez évről-évre egyre többen csatlakoznak: idén a varsói rendőrök, krakkói és tarnówi területvédelmisek és újszandeci határőrök mellett a HM HIM HHI delegációja is képviseltette magát az eseményen.

A rendezvény első napján a magyarországi munkacsoport Magyarország Krakkói Főkonzulátusának munkatársaival, valamint lengyel katonákkal és önkéntesekkel közösen a łużnai 123. sz. katonai temető sírjait gondozták. A munkálatok után a főkonzulátus csapatával közösen mécseseket és magyar szalagokat helyeztek el a staszkówkai 118. számú, a łużna-podbrzeżei 120. számú, a biesnai 121. számú, a siedliskai 134. számú, a brzozowai 184. számú katonai temetőkben, valamint köveket a bobowai 132. számú zsidó sírkert hősi halotti sírjain.

IMG_3628 másolat

Az esemény második napján a HM HIM HHI munkacsoportja a staszkówkai 118. számú katonai temető rendbetételét kapta feladatul, amelyben segítségére voltak a Bytrai Mezőgazdasági Oktatási Központ Iskolakomplexumának diákjai Marta Piecuch vezetésével, valamint a Ciężkowicei Katolikus Ifjúsági Egyesület tagjai a helyi plébános, Adrian Fyd irányításával. A temető megtisztítása után a magyar csapat a Klub Górski Orły invitálására a gładyszówi 55. számú katonai temetőt kereste fel, ahol a környezet megtisztításában segédkezett a lengyel önkénteseknek. A munka második napja éppen október 6-ára, az Aradi Vértanúk Emléknapjára esett, így a munkálatok befejeztével a magyar delegáció Gromnikba látogatott, hogy ott magyar szalagot helyezzen el lovag Edward Dzwonkowski, az 1848/49-es szabadságharc honvéd őrnagyának síremlékén.

A rendezvény harmadik, egyben utolsó napján a Klub Górski Orły önkéntesei és a HM HIM HHI delegációja a rotundai 51. sz. katonai temetőben végezte el a szükséges karbantartási munkálatokat. A hadisírgondozóknak még az sem szegte kedvét, hogy a Rotunda-hegy tetején található sírkert – olykor rendkívül meredek emelkedői miatt – csak gyalogosan volt megközelíthető. A kemény munkában kifáradt lengyel és magyar hadisírgondozók este az esemény záróünnepségére voltak hivatalosak, amelyet a gorlicei Długosz-kastélyban rendeztek meg.

 

IMG_3725

Az ünnepségen számos meghívott vendég vett részt, köztük dr. Lenka Pifková, Szlovákia krakkói főkonzulja; M. A. Martin Gärtner, Ausztria krakkói főkonzulja; dr. Gerencsér Tibor, Magyarország krakkói főkonzulja; Csík Antal alezredes, varsói magyar katonai attasé; dr. Bíró Andor, a HM HIM HHI igazgatója; dr. Johannes Kainzbauer tábornok, az Osztrák Fekete Kereszt felső-ausztriai elnöke, valamint a lengyel kormányzati és önkormányzati közigazgatás képviselői. A rendezvényen Jacek Witas, a Klub Górski Orły elnöke prezentációt mutatott be az előző évi, hetedik temetőtisztítási akció során az első világháborús katonai temetőkben végzett munkáról. Beszédet mondott Małgorzata Małuch, Sękowa község polgármestere; Gerencsér Tibor, Magyarország krakkói főkonzulja, valamint Joanna Florkiewicz-Kamieniarczyk, a Kis-lengyelországi Vajdasági Hivatal Műemlék- és Örökségvédelmi Osztályának vezetője.