Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös közszolgálati gyakorlat Ócsán

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde |  2023. április 6. 13:07

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem „Védelem 2023” elnevezéssel közös közszolgálati gyakorlatot tartott, amelyen a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar harmadéves hallgatói a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelését gyakorolhatták az MH Ludovika Zászlóalj ócsai kiképzőbázisán, április 4-én.

A gyakorlat úgynevezett fő vezetési pontja a Ludovika Oktatási Központban települt, a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson a „Baglyas” és „Mars”, Szolnokon a légierő szimulációs rendszerein oldottak meg feladatokat a hallgatók. Az ócsai kiképzőbázison a honvéd tisztjelöltek az iskolapadban már megtanultakat alkalmazták, többek között az ellenőrző-áteresztő ponton áthaladó személyek és gépjárművek átvizsgálását. „A gyakorlat célja kettős, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelése, és kiegészítő mozzanatként békefenntartó feladatok gyakorlása. Ehhez nem csak fizikai erőre, hanem kiváló figyelem és koncentrációs képességre is szükség van” – mondta érdeklődésünkre dr. Horváth Tibor alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar egyetemi docense.

RT1_2618

A kétnapos gyakorlaton, – amelyet dr. Lippai Péter dandártábornok, az NKE HHK megbízott dékánja is megtekintett – közel száz fő harmadéves honvéd tisztjelölt és katonai vezetői mesterképzési szakos hallgató vett részt. Frei Milán Attila hallgató főtörzsőrmester, az ellenőrző áteresztő pont parancsnokaként elmondta, hogy a feladat során a fókusz arra került, hogy életszerű szituációkat gyakoroljanak be. Az ellenerők táborát erősítő Molnár Márkó hallgató főtörzsőrmesternek pedig az volt csapatával a fő feladata, hogy az ellenőrző-áteresztő ponton minél nehezebb helyzetbe hozza az ott szolgáló katonákat.