Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Központi emlékhely 175 év honvédjeinek

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Pintér Ákos |  2024. május 22. 10:58

„A múlt tiszteletének hiánya veszélyes dolog, hiszen ha nincs mire visszatekinteni, miből erőt meríteni, elveszítjük a fennmaradásunkhoz szükséges tájékozódási pontokat. A 48-asok áldozata emlékeztet arra, hogy van mit veszítenünk, ezért van mit megvédenünk” – fogalmazott a magyar honvédelem napján Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, aki a Fiumei úti sírkertben avatott fel emlékművet május 21-én. Az ünnepélyes átadó előtt a 108 éve elhunyt Görgei Artúr síremlékét is megkoszorúzták az ünneplők.

„Azok előtt tisztelgünk ma, akik egyéni céljaikat a közösségi érdek mögé sorolva, félelmeiket eldobva harcoltak a független és polgári Magyarországért” – mondta Vargha Tamás államtitkár az 1848/49-es szabadságharc Deák- és Kossuth-mauzóleum között leleplezett központi emlékhelyének avatásán. „A Fiumei úti sírkert nemzeti emlékezetben betöltött kiemelt szerepét itt fekvő nagyjaink és a múltunkat megidéző alkotások adják. Köszönet a Nemzeti Örökség Intézetének a szabadságharc hőseinek tiszteletére emelt emlékműért.”

20240521_Fiumei sírkert-koszorúzás_PAKO_-41

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az új emlékhely nem pusztán a szabadságharcosoknak készült. „Ezen a központi helyen az elmúlt 175 év valamennyi feledés homályába vesző honvédje előtt fejet hajthatunk” – mondta. Hermann Róbert történész a Kossuth Lajostól idézett „félistenek” kifejezést felelevenítve hozzátette, hogy május 21. a budai várat 1849-ben néhány óra alatt visszafoglaló hősök emléknapja is.

Az új honvédemlékművet a Fiumei úti sírkertben több ’48-as sír közvetlen közelében állították fel. A lépcsős talpazatú, zászlórúdból álló emlékművön a honvédok zászlója lobog. Rajta Deák Ferenc gondolata olvasható: „Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény”. A NÖRI gondozásában emelt honvédemlékmű a Demján Sándor Alapítvány támogatásával jött létre.

20240521_Fiumei sírkert-koszorúzás_PAKO_-22

Az egyházi áldással, szavalattal és 48-as nóták felidézésével kísért ceremónia előtt Görgei Artúr sírjánál gyűltek össze az emlékezők. Dr. Töll László ezredes, katonai identitásért felelős miniszteri biztos beszédében kijelentette, hogy múltbéli katona vezetőink vitatható döntéseik ellenére mind a nemzeti panteonba tartoznak. „Az istváni államalapításnál is korábbra nyúlik vissza a magyar honvédelem hagyománya, ami bár Mohács után a megmaradásért küzdött, nem becsülhetjük alá eredményeit. Ma saját államunkban élünk, saját nyelvünkön beszélünk és magunk választjuk meg politikánk irányát” – fogalmazott a hadtörténész.

20240521_Fiumei sírkert-koszorúzás_PAKO_-21

A HM Katonai Örökség Főosztály és a NÖRI eseményén mások mellett koszorút helyezett el Vargha Tamás államtitkár, dr. Töll László miniszteri biztos, Horváth Tamás, a HM Katonai Örökség Főosztály főosztályvezetője, a Honvéd Vezérkar és a Magyar Honvédség képviseletében Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár dandárparancsnoka, valamint Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa.