Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kremlin: egység az egységben

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. március 4. 16:40

Január első szombatjától újra a Magyar Honvédség katonái, a Honvéd Palotaőrség tagjai adnak díszőrséget a Sándor-palotánál. A palotaőrség a Nemzeti Honvéd Díszegység része, amelyhez hasonló katonai alegységgel számos ország büszkélkedhet. Ezért, hogy jobban megismerjük hagyományaikat, bemutatunk néhány szomszédos, valamint különleges sajátossággal rendelkező díszelgőegységet. Következzék sorozatunk kilencedik része, az orosz díszelgőegység.

1595932243
Az elitegység neve: Kreml-ezred (Kremlyovszkij Polk) vagy más néven Elnöki Ezred (Prezidentszkij Polk). Születésnapja május 7-e, ami 1936-hoz köthető: ekkor rendelték ugyanis – 122-es parancsszámmal – a Kremlbe a mai elitegység ősét, Különleges Célzászlóalj néven.
A Kreml-ezred nem tartozik az összorosz fegyveres erőkhöz (azoknak fegyvernemenként van saját díszegységük). A Kremlin a Kreml-palota és kincsei, valamint a legfőbb állami tisztségviselők védelmét biztosító önálló katonai ezred része. Két gyalogosszázadból, egy történelmi gyalogosszázadból,
az elnököt kísérő lovasszázadból, valamint az Elnöki Ezred zenekarából áll. Ehhez az alakulathoz tartozik a történelmi Kreml gyűjteménye, fegyveres arzenálja is.

Az alakulat másik egyedisége, hogy az itt teljesített szolgálat olyan különleges minősítést ad, amely komoly „kreditpontokat" jelent magasabb állami, katonai karrierekhez.

A Kreml-ezred természetesen a palotában lakik. Az őrző-védő, biztonsági feladatkörön kívül őrségváltást, díszőrséget lát el gyalogsági, lovassági bemutatók látványosságával, elragadó zenével a Kreml különleges alkalmain, illetve hétvégeken a Dóm téren (a volt Vörös téren), az ismeretlen katona sírjánál, az örök lángnál, a moszkvai Sándor-kertben, továbbá az 1995-ben létesített Győzelem-parkban.

1595932243
Külön díszőrségi kategóriát jelent a „Hős város" címet viselő 12 helység, kiváltképp Szentpétervár (a volt Leningrád) vagy Volgográd (a volt Sztálingrád). Ennek „egyszerű" a magyarázata: az orosz (is) katonanemzetnek tartja magát, rendkívüli tisztelet övezi a katonát, hiszen a két világháborúban, főként 1941-45 között a legtöbb katonaáldozat orosz nemzetiségű volt. Kiemelkedő tehát a hőskultusz, valamint ennek megfelelően a hozzá kapcsolódó orosz teatralitás és muzikalitás, illetve parádéjelleg.

Az orosz megújulás jegyében a jelképek és az egyenruhák folyamatosan változtak. Az új egyenruha-filozófiát és annak kivitelezését egy katonák, történészek alkotta bizottság szabta meg a világ legegyszerűbb államrezonja alapján („Rossziju mozsna tolko verity", vagyis „Oroszországban csak hinni lehet" vagy „szabad".) Végül a Valentyin Judaskin világhírű divattervező csapata által készített kompromisszumos egyenruha győzött.

1595932243
A Kreml-ezred 2006. május 7-én kapott új zászlót, logót és arculatot. Öltözetüket illetően fontos különbség a történelmi („hagyományőrző") egyenruhát viselő század cári időket utánzó egyenruhája, illetve a másik két század modern stílusú uniformisa! Előbbi a II. Miklós korabeli gárdaezredek egyenruhájának mintájára készült.

A díszelgők téli nagykabátja kétsoros, hatgombos, szőrmegalléros. A magas szárú, fekete csizma anyaga könnyű színbőr.

Szembetűnő változás, hogy a díszelgőviselet úgymond hozzáegyszerűsödött a hétköznapihoz, s voltaképpen csupán a díszelgőövek, a vállzsinór, valamint a bevarrott, arany alapszínű váll-lapok és aranyszínű szemernyők különböztetik meg. A régi, feltűzhető sapkarózsás-sapkajelvényes változatok mellett elterjedtek a hímzett verziók, kisebbedtek a jelvények, viszont tovább nőtt a tányérsapkák mérete – igazi orosz márkává formálva e viseleti darabot. A leginkább „II. világháborús találmánynak" tekinthető usanka viszont alig változott: szürke szőrme, a rendfokozatnak megfelelő sapkajelvénnyel.

(Folytatjuk!)