Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1500 embert menekítettek el a szíriai harcok elől

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 14. 21:30

A nemzetközi vöröskereszt szíriai ága másfél ezer embert menekített el a harcok elől Damaszkusz egyik déli, a felkelők kezén lévő külvárosából egy ritkaságszámba menő tűzszünet alatt – jelentette be október 13-án, vasárnap egyik igazgatója.

A Muadamíja nevű települést hónapok óta próbálja visszafoglalni a hadsereg, s az élelem hiánya miatt már többen éhen haltak. Az evakuálást helyi aktivisták segítségével, szombaton kezdték el, és vasárnap még tartott. Jobbára nők és gyerekek távoztak. Azt nem tudni, hogy ki eszközölte ki a tűzszünetet a lázadók és a kormányerők között. A polgárháború alatt ritkán fordul elő ilyesmi. Sem hivatalos forrás, sem a felkelők nem közöltek erről semmit.

Muadamíját augusztusban gáztámadás érte, s az állítások szerint több százan életüket vesztették, az Egyesült Államok pedig katonai beavatkozásra készült miatta.

Az ország északi részében vasárnap eltűnt a vöröskereszt hat munkatársa és egy helyi önkéntes segítő társuk. A humanitárius szervezet genfi központjában úgy tudják, hogy elrabolták őket Idlíb tartományban. A szíriai sajtó szerint fegyveres terroristák hurcolták el őket.

Szíria keleti részében felrobbantottak vasárnap egy szúfi muzulmán szentélyt. Ellenzéki források szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló iszlamista szélsőségesek voltak a tettesek, akik már korábban is elpusztítottak szúfi kegyhelyeket és síremlékeket Deir ez-Zór tartományban.