Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legmagasabb szintű a terrorkészültség Isztambulban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. február 19. 16:05

A legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Törökország legnépesebb városában, Isztambulban a szerdai ankarai terrortámadás miatt – jelentette be február 18-án, csütörtökön Isztambul tartomány kormányzója, Vasip Sahin. Az egészségügyi minisztérium a korábbi információkkal szemben arról számolt be, hogy 81 sebesült áldozata van az ankarai merényletnek.

Különösen a forgalmas helyeken növelték a biztonsági óvintézkedéseket – írta az Ihlas török hírügynökség. Fokozott a rendőri jelenlét az Atatürk nemzetközi repülőtér termináljainak bejáratainál, kiemelten a poggyászok átvilágítására szolgáló röntgengépeknél, valamint a metróállomás szintjén és az autóparkolóban. Minden rendőr lőfegyverrel, golyóálló mellényben teljesít szolgálatot.

A repülőtér teljes területén, de annak környékén is igazoltatják a gyanúsan viselkedő embereket, táskáikat pedig kézi detektorokkal vizsgálják át. Az isztambuli törvényszék előtt a rohamrendőrség buszai őrködnek, az épület köré a biztonságiak útakadályokat emeltek.

Az Anadolu török hírügynökség arról számolt be, hogy a török külügybe bekérették az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagországa – az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Kína és Oroszország –, valamint Hollandia és Németország nagykövetét, továbbá az Európai Unió törökországi képviseletének vezetőjét, hogy tájékoztassák őket az ankarai merényletről.

A korábbi információkkal szemben nem 61, hanem 81 sebesült áldozata van az Ankara kormányzati negyedében történt szerdai öngyilkos merényletnek – közölte a török egészségügyi minisztérium.

A 81 sebesültbe mindenkit beleszámoltak, akire a robbantás fizikai értelemben hatással volt. A sérültek közül 59-et már hazaengedtek a kórházból, további 22 embert még ápolnak, közülük 7-nek súlyos az állapota.

A Dogan török hírügynökség arról számolt be, hogy az első mentőautó az incidenst követően négy percen belül már a helyszínen volt, később pedig összesen harminckét kocsi segédkezett a halottak elszállításában és a sérültek ellátásában.

Közös közleményben ítélték el az ankarai terrortámadást az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői és az uniós intézmények vezetői. A kommüniké aláírói részvétüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak, és együttérzésükről biztosították a török népet. „Az Európai Unió és tagállamai fokozni fogják minden erőfeszítésüket, hogy szembeszálljanak ezzel a csapással" – írták az uniós vezetők.