Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A libanoni hadsereg lezárta a parlament környékét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 23. 8:25

A libanoni hadsereg szögesdróttal zárta körül a parlament körzetét június 21-én pénteken, és kemény fellépést ígért az esetleges erőszakos cselekményekre, miután az éjszaka tiltakozások voltak a szíriai háború és a belpolitikai tehetetlenség miatt.

A júniusban esedékes parlamenti választások jövő évre történő elhalasztása miatt feldühödve mintegy száz tüntető csapott össze rendőrökkel csütörtök éjjel a parlament közelében. A belvárosban többnyire békések voltak a tüntetések, de Bejrút más részeiben és a kelet-libanoni Bekaa-völgy városaiban a tüntetők égő autógumikkal utakat torlaszoltak el.

A tüntetők elmondták, hogy Arszal Bekaa-völgyi település szunnita muzulmán lakóival akarták kifejezni a szolidaritásukat. Elmondásuk szerint a várost körülzárták a biztonsági erők, amelyek négy síita muszlim hétfői lelövése ügyében nyomoznak.

Libanonban is kiéleződött a feszültség a vallási közösségek között a szíriai konfliktus kiszélesedése, illetve amiatt, hogy a Hezbollah síita libanoni szervezet harcosai a szíriai kormányerők, libanoni szunnita fegyveresek pedig a lázadók oldalán kapcsolódtak be a harcokba.

Amióta a Hezbollah a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők oldalán beavatkozott a 27 hónapja tartó szíriai konfliktusba, és júniusban jelentős szerepet játszott Kuszeir szíriai határváros visszafoglalásában, libanoni síita városokban több alkalommal is becsapódtak szíriai lázadók feltételezett állásaiból indított rakéták.

A szíriai harcok elől félmillióan menekültek Libanonba, ami csak tovább rontotta az ottani belpolitikai patthelyzetet, amely miatt kénytelenek voltak elhalasztani a választásokat és felfüggeszteni az új kormány megalakítását célzó erőfeszítéseket. A szunnita Fuád Szinjóra volt kormányfő a héten figyelmeztetett, hogy elképzelhető „az állam összeomlása".

Michel Szulejmán libanoni elnök felszólította a Hezbollahot, vonja ki a fegyvereseit Szíriából, mondván, hogy az Irán támogatását élvező szervezet további belekeveredése a szíriai konfliktusba, tovább növelné a bizonytalanságot Libanonban.