Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO főtitkára az orosz csapatok visszavonását követeli

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 10. 6:01

A NATO főtitkára követeli az orosz csapatok visszavonását a Krím félszigetről. Anders Fogh Rasmussen a Bild című német lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy nem lehet megváltoztatni az európai határokat.

A Bild március 10-i, hétfői számában megjelenő interjúból vasárnap közölt részletek alapján a NATO-főtitkár szokatlanul élesen bírálta Moszkvát a Krím félszigettel kapcsolatos politikája miatt. „Elvárjuk, hogy Oroszország teljesítse nemzetközi kötelezettségeit, vonja vissza csapatait (a Krímről) és ne ártsa bele magát az Ukrajna más régióiban zajló folyamatokba. A 21. században senkinek sem szabad megpróbálni új határokat húzni Európa térképén" – mondta Anders Fogh Rasmussen.

Hozzátette, hogy Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel folytatott csütörtöki megbeszélésén biztosította partnerét arról, hogy „a NATO Ukrajna oldalán áll".

Az atlanti szövetség főtitkára nagyra értékelte, hogy a kijevi vezetés a válság békés megoldása mellett kötelezte el magát, és „az ukrán hadsereg a hatalmas nyomás ellenére visszafogott magatartást tanúsított".

Kiemelte, hogy „a nemzetközi közösség latba veti diplomáciai és politikai súlyát a békés megoldásért.

A NATO, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az Európai Unió és más szereplők közös erőfeszítéseket tesznek" a válság rendezéséért – mondta Anders Fogh Rasmussen a Bildnek.