Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A pakisztáni hadsereg támadja Észak-Vazirisztánt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 17. 12:45

Pakisztáni harci repülőgépek támadták június 16-án, hétfőn Észak-Vazirisztán területét a hadsereg egy nappal korábban bejelentett átfogó offenzívája keretében, amire válaszul a pakisztáni tálibok „palotáik porig égetésével” fenyegették meg a kormányt és a külföldieket.

A terroristák első számú rejtekhelyének számító, törzsek uralta északnyugati térségben mintegy tizenöt harcossal, többségükben üzbégekkel végeztek a hétfő reggeli légicsapások – közölte a biztonsági erők egyik tagja. Iszlámábád vasárnap jelentette be, hogy a légierő, valamint tüzérségi, páncélos és szárazföldi csapatok segítségével átfogó offenzívát indít a tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet harcosai ellen.

Válaszul a Tehrik-e Talibán Pakisztán (TTP) nevű tálib ernyőszervezet hétfőn bejelentette, hogy megtorló akciót indít a kormányzat ellen, és közleményében azt kérte, „minden külföldi befektetőtől, légitársaságtól és multinacionális vállalattól, hogy azonnal hagyják el az országot".

Iszlámábád fővárosban, a vele határos, a hadsereg vezérkarának épületeit rejtő Ravalpindiben, valamint a déli Karacsiban és az északnyugati Pesavarban hétfőn a legmagasabb szintű riadókészültséget léptették életbe a hatóságok.

A pakisztáni kormány azért indított vasárnap átfogó offenzívát a tálib felkelők ellen, mert egy héttel korábban iszlamista lázadók kétszer is megtámadták a karacsi repülőteret. Az első ostrom öt órán át tartott, és harminchat halálos áldozatot követelt.

Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök sokáig kitartott amellett, hogy Iszlámábád tárgyalás útján rendezze a tálib felkelők és a kormány viszonyát. Szakértők úgy vélik, a jelenlegi stratégiaváltás a hadsereg vezetőinek győzelmét jelzi a kormányfő felett. Észak-Vazirisztán területén gyakorlatilag nem érvényesül a pakisztáni kormányzat befolyása, és az Afganisztánnal határos térség az ország legveszélyesebb terroristáinak nyújt menedéket.