Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A pakisztáni tálibok a szíriai felkelők oldalára álltak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 17. 18:25

A pakisztáni tálibok radikális mozgalma bejelentette július 16-án kedden, hogy „operatív központot” hozott létre Szíriában, s ezen keresztül fogja közös akciókkal támogatni az ottani felkelőket.

A Tehríki-Talibán Pakisztán (TTP) szervezet közölte, hogy minden lehetséges segítséget megad a damaszkuszi rendszer ellen harcoló dzsihadista fegyvereseknek, a „szíriai testvéreknek", és az eddiginél is több embert küld a támogatásukra – mondta el egy szóvivőjük az egyik pakisztáni napilapnak.

A TTP egy másik embere azt is elárulta, hogy a tálib milicistákat az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel egyeztetve küldik Szíriába. „Az arabok itt voltak, hogy segítsenek bennünket az oroszok és az amerikaiak ellen. Most mi fogjuk segíteni őket" – magyarázta, a Szovjetunió és az Egyesült Államok afganisztáni beavatkozásaira utalva.

A Dawn (Daun) című, angolul és gudzsarati nyelven megjelenő lap szerint a TTP az Afganisztánnal határos törzsi területeken toboroz fiatal önkénteseket a szíriai harcra.

Anglia 5000 gázmaszkot küld a szíriai felkelőknek, hogy védekezhessenek a vegyi fegyverek ellen – jelentette be William Hague brit külügyminiszter kedden az alsóházban. Mint mondta, a maszkok húsz percig nyújtanak védelmet a szarin nevű ideggáz ellen. Küldenek olyan gyógyszert is, amely gáztámadás után akadályozza a szarint hatása kifejtésében, és ezzel időt lehet nyerni ahhoz, hogy az áldozat eljuthasson a kórházba.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint kormánypárti fegyveresek Homsz város közelében megölték egy helyi békéltető csoport hét tagját, a katonaság pedig kilenc embert lőtt agyon, köztük egy gyermeket a Damaszkusz külterületein folyó harcokban egy útellenőrző pontnál.

A békéltető bizottságokat a kormány hozta létre azzal a céllal, hogy próbálják meg elejét venni egy vallásháború kibontakozásának a szunniták és a síiták között, de a hatalom oldalán álló legszélsőségesebb csoportok gyűlölik őket.