Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aggódik a NATO-főtitkár az orosz terjeszkedés miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 7. 11:56

Aggodalmának adott hangot február 5-én, szerdán Brüsszelben Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár amiatt, hogy Oroszország, amely katonákat tart a Grúziától elszakadt Abháziában, az elmúlt napokban a szocsi téli olimpiához kapcsolódó biztonsági megfontolásokra hivatkozva kiterjesztette az abház-grúz határvidéken az általa kialakított „biztonsági övezetet”, mintegy 11 kilométerrel beljebb hatolva grúz területekre.

Ehhez az orosz lépéshez a grúz kormány nem adta a hozzájárulását, így az jogellenes, és sérti Grúzia szuverenitását – hangsúlyozta Rasmussen újságírók előtt, miután megbeszélést folytatott Irakli Garibasvili grúz miniszterelnökkel.

Az oroszok a közelgő szocsi olimpiára tekintettel, kifejezetten ideiglenes jellegűnek mondott biztonsági intézkedésként terjesztették ki az ütközőövezetet a grúz területek irányába.

Grúzia és Oroszország 2008 nyarán rövid háborút vívott egymással. A grúzok erő alkalmazásával próbálták meg helyreállítani a tőlük korábban de facto elszakadt Abházia és Dél-Oszétia fölötti ellenőrzésüket, de az orosz haderőtől súlyos vereséget szenvedtek. Moszkva a rövid háború után elismerte Abházia és Dél-Oszétia állami függetlenségét, majd szerződést kötött velük arról, hogy biztonságukról attól fogva az orosz hadsereg fog gondoskodni.

A két szakadár terület grúziai határa mentén az oroszok a szocsi olimpia támasztotta biztonsági kihívások hiányában is gőzerővel dolgoznak a határbiztosítási létesítmények megerősítésén, egyebek közt szögesdrótakadályok létrehozásán. Rasmussen most ezt is bírálta, mondván, a XXI. századnak hidak és nem drótakadályok építéséről kellene szólnia.

Grúzia korábban ígéretet kapott a NATO-tól arra, hogy amint arra alkalmassá válik, beléphet az atlanti szövetség tagjai közé. Miután azonban Grúzia hadiállapotba került Oroszországgal, majd a helyzet lehiggadása óta is azon az állásponton van, hogy Oroszország katonai megszállás alatt tartja Grúzia egy részét, a NATO-nak nagy nehézséget okozna Grúzia taggá fogadása. Az atlanti szövetség tagjai ugyanis külső támadás esetén kötelesek segítséget nyújtani egymásnak.