Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ankara szerint etnikai tisztogatást hajt végre az YPG

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 30. 22:15

A Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia etnikai tisztogatást hajt végre Észak-Szíriában, kurdokat akar telepíteni az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől elfoglalt területekre – jelentette ki augusztus 29-ei, hétfői ankarai sajtóértekezletén a török külügyminiszter. Mevlüt Cavusoglu a török hadsereg újabb csapásaival fenyegette meg az YPG-t.

A Törökország támogatta szíriai lázadóknak az a céljuk Dzserablúsz és Manbídzs körüli hadműveletükkel, hogy az IÁ fegyvereseit elűzzék onnan – hangsúlyozta Cavusoglu, egyúttal felszólította az YPG-t, hogy ne használja ki ezt a helyzetet, és egységei azonnal vonuljanak az Eufrátesz folyó keleti felére.

„Azoknak az embereknek kell visszaköltözniük erre a vidékre, akiket elűztek onnan, de az YPG-nek nem ez a célja. Az YPG etnikai tisztogatásba kezdett, saját elgondolása szerint akar oda embereket telepíteni. Ezért kényelmetlen a Törökország támogatta hadművelet az YPG-nek és a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártjának (PYD)" – hangoztatta.

Megfenyegette az YPG-t, hogy a török hadsereg újabb csapásokat hajt végre ellene, ha nem tesz eleget a felszólításnak, miszerint távozzon az Eufrátesz keleti partjára.

Térségbeli biztonsági források arról számoltak be a Reuters hírügynökségnek hétfőn, hogy az YPG fegyvert és létszámbeli erősítést szállít az SDF által az Iszlám Államtól elfoglalt az Eufrátesz nyugati partján fekvő Manbídzsba. Erre teherautók mozgásából következtettek. Egy szíriai lázadóparancsnok pedig vasárnap azt állította, hogy a Törökország támogatta lázadók el akarják foglalni a várost az SDF-től.

Az YPG szóvivője, Redur Xelil viszont tagadta hétfőn a Reuters tudósítójának, hogy erősítést szállítanának Manbídzsba, valamint hogy török egységek ellenük harcolnának, szerinte ez csak ürügy arra, hogy minél nagyobb területet elfoglaljanak a Törökország támogatta lázadók.

Eközben Washington elfogadhatatlannak nevezte a török erők és néhány felkelőcsoport között Észak-Szíriában kitört összecsapásokat, és felszólította a feleket, hogy az egymás elleni harcok helyett az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet megfékezésére összpontosítsanak.

„Világossá akarjuk tenni, hogy az IÁ befolyásától mentes területeken elfogadhatatlannak tartjuk ezeket a harcokat, amelyek mély aggodalomra adnak okot" – hangsúlyozta Twitter-üzenetében Brett McGurk, az IÁ ellen szerveződött nemzetközi koalíció különleges elnöki megbízottja.

Hozzátette, hogy „az amerikai erők nem vesznek részt ezekben a harci cselekményekben, azokat nem egyeztették az Egyesült Államokkal, és nem is támogatjuk azokat“.

„Minden fegyveres szereplőt arra kérünk, hogy vonuljon vissza (…), az Egyesült Államok aktívan elkötelezett az ilyen konfliktusok megszüntetésében, valamint a továbbra is halálos és általános fenyegetést jelentő Iszlám Állam elleni erőfeszítések összehangolásában" – tette hozzá McGurk.