Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadta az amerikaiaknak a Tripoli közelében lelőtt egyik repülőgép pilótáját a líbiai hadsereg

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2019. június 28. 18:08

A kelet-líbiai vezetéshez hű Halifa Haftar tábornok vezette „Líbiai Nemzeti Hadsereg” (LNA) szerdán átadott az Egyesült Államok képviselőinek egy pilótát, akinek harci repülőgépét májusban lőtték le Tripoli közelében – jelentette be Ahmad al-Miszmari dandártábornok, az LNA katonai szóvivője.

Miszmari szerint a pilótát a terrorellenes küzdelemről szóló együttműködési megállapodás értelmében adták át hazája, az Egyesült Államok képviselőinek. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a katonai pilóta, aki kezdetben portugálnak vallotta magát, „később elismerte, hogy amerikai állampolgár".

Miszmari rávilágított, hogy a „zsoldost" az Egyesült Államokban bérelték fel, s Törökországon keresztül érkezett Líbiába, pontosabban a nemzeti egységkormánnyal szövetséges milíciák által uralt Miszráta városába, amely mintegy 200 kilométerre keletre található Tripolitól.

Május elején az LNA a fővárostól délre fekvő el-Hira térségében lelőtt egy Mirage F1-es típusú harci repülőgépet, amely a Fájez esz-Szarrádzs vezette kormányhoz hű milíciákhoz tartozott. A gépe lelövését túlélő pilótát az LNA őrizetbe vette.

A Líbia keleti és déli felét ellenőrzése alatt tartó Haftar tábornok vezette LNA április 4-én kezdett offenzívába, hogy elfoglalja a fővárost, Tripolit a nemzetközileg elismert, az ENSZ támogatását élvező Fájez esz-Szarrádzs kormányfő vezette nemzeti egységkormányhoz hű erőktől.

Az offenzíva a főváros déli részén akadt el, ahol a Szarrádzs-kormányzathoz hű milíciák felvették a harcot Haftar csapataival, és az összecsapások azóta is változó intenzitással folynak a környéken. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint eddig mintegy 740 ember vesztette életét és több mint 4400-an sebesültek meg az összecsapásokban.