Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afgán rendőrség szerint civilek is meghaltak egy amerikai támadásban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 9. 20:51

Az afgán rendőrség szerint kilenc civil is meghalt abban a légitámadásban, amelyet amerikai erők hajtottak végre szeptember 7-én, szombat este a kelet-afganisztáni Kunár tartományban.

A tartományi rendőrség vezetője szerint 15-en haltak meg abban a célzott légicsapásban, amelyet az amerikai erők hajtottak végre egy kisteherautó ellen. A teherautó nőket és gyerekeket szállított, amikor 3 arab és 3 afgán fegyveres szállt fel rá. A helyi rendőrség szerint elképzelhető, hogy a légicsapást pilóta nélküli repülőgéppel hajtották végre. A támadásban a kisteherautó valamennyi utasa meghalt: a sofőr, 4 asszony és 4 gyerek, valamint a 6 fegyveres.

AnnMarie Annicelli NATO-szóvivő szerint viszont a csapásban 10 fegyveres lázadót semmisítettek meg. Úgy fogalmazott, hogy polgári áldozatokról nincsenek értesülései.

A légicsapások polgári áldozatainak problémaköre hosszabb idő óta vitatéma a NATO-erők és az afganisztáni vezetés között. Hamid Karzai afganisztáni elnök meg is tiltotta a kormányerőknek, hogy a NATO légi támogatását kérjék akcióikhoz.

Az ENSZ összesítései szerint az idei esztendő első felében mintegy 1000 afganisztáni civil halt meg, és körülbelül 2000 sebesült meg a különféle – jelentős részben a felkelők által indított – összecsapásokban. Ez az áldozatok számának 24 százalékos növekedését jelenti a megelőző év hasonló időszakához képest.