Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afganisztáni tálibok elfogták az amerikai erők egyik kutyáját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 8. 20:35

Az afganisztáni tálib fegyveresek azzal kérkedtek február 6-án csütörtökön, hogy még decemberben elfogták az amerikai erők egyik kutyáját a kelet-afganisztáni Lagman tartományban.

A lázadók szerdán egy videofelvételt tettek közzé világhálós oldalukon, amelyen egy barna ruhába öltöztetett kutya látható. Az állatot a felvételen szereplő öt állig felfegyverzett férfi egyike pórázon tartja.
Az „Ezredesnek" nevezett és trófeaként bemutatott kutya rémültnek tűnt a hatperces filmen, hátracsapott fülekkel állt, miközben a körülötte lévő, tekintélyes szakállú férfiak azt kiáltották, hogy Allahu akbar! (Isten hatalmas).
A kutya sokzsebes hadimellényt viselt a hátán, amelyet minden bizonnyal katonai felszerelések hordozására készítettek. A NATO vezette nemzetközi biztonsági misszió (ISAF) nem kommentálta a történteket.

Az Afganisztánban állomásozó NATO-erők rendszeresen alkalmaznak kutyákat bevetéseik során, elsősorban robbanóanyagok keresésére használják őket, rendkívül jó szaglásuknak köszönhetően ugyanis megérzik a tálibok által pokolgépek készítésére használt ammónium-nitrátot.