Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az algériai polgárháborúra emlékeztetnek az egyiptomi események

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 5. 20:22

A kairói események az algériai polgárháborúra emlékeztetnek, amelyben becslések szerint 150 ezren vesztették életüket az iszlamisták és ellenfeleik között zajló harcokban a kilencvenes években. A történelem egyik legvéresebb polgárháborúja egy katonai puccsal kezdődött. Lehet, hogy Mohamed Murszi egyiptomi elnök megbuktatása hatalmas hiba volt? Több megfigyelő szerint igen, és Algéria „fekete évtizedét” hozzák fel érvként.

Az egykori francia gyarmatot azért hasonlítják össze Egyiptommal, mert legutóbb itt fordult elő egy arab országban, hogy a hadsereg megdöntötte a demokratikusan megválasztott iszlamisták uralmát.

Algériában az Iszlám Üdvfront (FIS) elsöprő fölénnyel nyerte meg az 1991-es parlamenti választások első fordulóját. A második körre már nem került sor, mivel a katonai puccs után az új rezsim lemondta az újabb fordulót, rendkívüli állapotot hirdetett, és betiltotta a FIS-t. A hadsereg a hivatalos indoklás szerint azért avatkozott be, hogy elkerülje a felkelést.

Az iszlamisták először hallgattak és háttérbe vonultak. Tudták, hogy ha az utcára szólítják híveiket, a katonaság fegyveres fellépését és vérfürdőt kockáztatnak. Túl sokáig azonban nem hallgathattak, mert tisztában voltak azzal, hogy elvesztik a hitelességüket követőik előtt, ha ellenállás nélkül megadják magukat. Végül a FIS meghirdette a fegyveres felkelést.

A FIS, valamint az Iszlám Fegyveres Csoport (GIA) terrorba taszította az országot. Az 1992-ben kezdődött polgárháború az iszlamisták és a rezsim hívei között óvatos becslések szerint 150 ezer ember életét követelte.

A konfliktus 1999-ben ért véget, amikor a hadsereg támogatásával megválasztott Abdel-Azíz Buteflika meghirdette megbékélési politikáját.

Sok szélsőséges már az első amnesztiafelhívás után letette a fegyvert. Azoknak, akik nem vettek részt mészárlásokban, robbantásokban vagy nők megerőszakolásában, megkegyelmeztek.

Ugyanakkor Buteflika minden erőfeszítése ellenére máig terrortámadások rázzák meg az országot időről időre. Algériából származik az Iszlám Magreb al-Kaidája nevű terrorszervezet.

Bár a 2011-es tunéziai forradalom óta Algériában is nagyobb az elégedetlenség a politikai vezetéssel, a polgárháború még élénken él az emberek emlékezetében.

„Szinte senki sem szeretné, hogy még egyszer a káosz, az erőszak és a rombolás legyen úrrá az országon" – állítják külföldi megfigyelők.

Buteflika hivatali ideje 2014-ben lejár, a betegségekkel küszködő elnök valószínűleg nem jelölteti magát újra.

A 76 éves politikus április végén súlyos gutaütést kapott, s azóta Párizsban kezelik.