Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Amnesty International teljes és pártatlan vizsgálatot követel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 17. 14:08

Az Amnesty International az utóbbi napok véres egyiptomi összecsapásainak teljes és pártatlan vizsgálatát sürgeti, a nemzetközi jogvédő szervezet megítélése szerint a hatóságok aránytalan mértékben alkalmaztak erőszakot a tüntetőkkel szemben.

A londoni székhelyű szervezet közleményében szorgalmazta, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) szakértői kapjanak felhatalmazást az válságos események kivizsgálására.

Az Amnesty International szerint a biztonsági erők „indokolatlan használtak halált okozó fegyvereket" és megszegték azt az ígéretüket, hogy lehetővé teszik a sebesültek biztonságos elszállítását.

Szemtanúk beszámolói és más bizonyítékok alapján kétségtelennek tűnik, hogy a biztonsági erők az emberi életet kirívó módon semmibe véve léptek fel, és sürgetően szükséges a történtek teljes, független és pártatlan kivizsgálásának elindítása – húzta alá Philip Luther, a nemzetközi jogvédő szervezet Közel-kelet és Észak-afrikai Programjának az igazgatója.

Hozzátette: amikor egyes tüntetők erőszakhoz folyamodtak, a hatóságok válasza erre messzemenően aránytalan volt, a jelek szerint nem tettek különbséget a békés és az erőszakos tüntetők között.

Philip Luther rámutatott, hogy az egyiptomi biztonsági erők olyankor is halálos erő alkalmazásához folyamodtak, amikor az nem volt szükségszerű, ami a törvények és a nemzetközi normák egyértelmű megsértését jelenti.