Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Nagyon komolyan vesszük a versenyt, mert a hadseregünket képviseljük”

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Füzes Judith, Bankó József |  2024. július 6. 10:35

Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország katonasportolói tesztelték fizikai állóképességüket az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár által szervezett 27. Nemzetközi Katonai Járőrbajnokságon Püspökszilágyon, július 4-én és 5-én.

A hagyományos, több évtizedes, komoly presztízsű versenyt még a dandár jogelőd szervezetei indították el. A verseny évről évre közép-európai helyőrségparancsnokságok csapatainak ad lehetőséget, így Bécs, Pozsony, Varsó, Budapest, Bukarest, Prága, Ljubljana és Berlin katonái versenyezhetnek. A résztvevők többsége szakterületüket illetően díszelgőként szolgálnak. Nagyon komolyan veszik a felkészülést, heteket, hónapokat edzenek, mert kiemelkedő fizikai állóképesség nélkül nem teljesíthetők a feladatok.

A kétnapos kihíváson naponta három alkalommal öt kilométeres, szintkülönbséges erdei terepfutás, lövészet és több ügyességi feladat, például kúszás, lőszeresláda-cipelés, súllyal futás és hordágycipelés várja a résztvevőket.

20240703_Püspökszilágy_Nemzetközi_Haditorna_1_nap_BJ (9)

„Itt nem elég egy dologban jónak lenni, a csapatnak mindenben jeleskednie kell. Nemcsak a kihívás, hanem a kapcsolatépítés miatt is népszerű ez a program. Születnek barátságok és folyamatos a tapasztalatcsere” – mondta Mikus György alezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár kiképzési főnöke, a verseny egyik szervezője.

Fodor Gergő Balázs őrmester, az MH BHD Támogató Zászlóalj Biztosító Század rajparancsnoka, a hazai csapat egyik tagja elmondta, hogy ez az első versenye és úgy érzi, hogy mindenki a maximumot hozta ki magából a megmérettetésen.

v20240704_Püspökszilágy_Nemzetközi Haditorna és Lőverseny_FJ (22)

„A csapatban mindenki megmutathatta az erősségét. Valaki lövészetben jó, valakinek az állóképessége kiemelkedő. Igyekeztünk egymást húzni minden egyes versenyszámban. Mindeközben pedig erősítjük a nemzetközi kapcsolatokat, van olyan katona, akivel együtt szolgáltam Libanonban, volt közös kiképzésünk is, jó újra látni külföldi bajtársainkat!” – fogalmazott.

A fentiekkel egyetértett a lengyel csapat vezetője, Adam Dogonsky őrnagy is, aki a Varsói Helyőrség katonája, hozzátéve, hogy nagyon komolyan veszik ezt a versenyt, „mert a hadseregünket képviseljük, megmutathatjuk annak erejét.” A lengyelek nem csupán komolyan vették a versenyt, hanem sorrendben a prágai, a budapesti és a pozsonyi helyőrségek csapatait megelőzve meg is nyerték azt.