Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brahimi szerint elfogadhatatlan lenne a katonai beavatkozás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 3. 16:01

Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga új szíriai különmegbízottja szerint elfogadhatatlan lenne, és a diplomáciai erőfeszítések kudarcát jelentené egy külső katonai beavatkozás Szíriában.

„Számomra ilyen változat nem létezik, és, őszintén szólva, nem is fog létezni sem holnap, sem holnapután" – mondta a 78 éves algériai diplomata az al-Arabíja arab hírtelevíziónak nyilatkozva szeptember elsején, szombaton, küldetésének első napján.

Brahimi szerint a politikai folyamat kezdeményezésében a damaszkuszi kormányra hárul a főszerep, és jelen pillanatban nincs szükség arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb határozatokat fogadjon el Szíriáról.

„A legfontosabb jelenleg a vérontás leállítása, és nagy felelősség hárul a szíriai kormányra, amely mindenkinél jobban tisztában van a kialakult helyzettel és a saját népe szenvedésével" – mondta Brahimi.

Az algériai diplomata Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárt váltotta fel a poszton. Annan augusztus elején mondott le arra hivatkozva, hogy feladatának ellátásához nem kapta meg a nagyhatalmak támogatását, ami nélkül nem lehet véget vetni a közel-keleti országban több mint 17 hónapja dúló erőszakcselekményeknek.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívül megosztott a szíriai konfliktus kérdésében. Kína és Oroszország eddig három ízben akadályozta meg, hogy a testület büntetőintézkedéseket hozzon a népfelkelést fegyveres erőszakkal elfojtani próbáló Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen.