Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brutálisan véres szombat Egyiptomban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 28. 9:47

Az egyiptomi egészségügyi minisztérium közleménye szerint összesen 65 halálos áldozata volt a Kairóban július 27-én reggel lezajlott összecsapásoknak. A nap folyamán Egyiptomban és külföldön több bírálatot fogalmaztak meg az erő túlzott alkalmazása miatt.

A megbuktatott előző államfőt, Mohamed Murszit támogató Muzulmán Testvériség párt szerint Kairóban reggel a hadsereg támadt rá a volt elnök mellett tüntetőkre. A belügyminisztérium viszont közleményében azt állította, hogy a tiltakozó akciónak törvényes eszközökkel vetettek véget, és az összecsapásokat az váltotta ki, hogy a Muzulmán Testvériség provokálta a katonákat.
Az egészségügyi tárca friss közleménye szerint az összetűzésekben összesen 65-en haltak meg, a sebesültek száma megközelíti a 270-et. Ez azt is jelenti, hogy a szombati volt a legvéresebb nap Egyiptomban Murszi elnök július 3-i megbuktatása óta.

A nap folyamán egyiptomi és külföldi politikusok is bírálták a hatóságokat az erő túlzott alkalmazása miatt. Közéjük tartozott Mohamed el-Baradei, a korábbi ellenzékiből lett egyiptomi alelnök, aki egy Twitter-üzenetben elítélte az erő aránytalan bevetését, és együttérzését fejezte ki a halálos áldozatok miatt.
Az Európai Unió részéről Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő a szemben álló feleket az erőszakos cselekmények beszüntetésére szólította fel, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig ijesztőnek nevezte az erőszak egyiptomi fokozódását.