Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatokat küld Dél-Szudánba az IGAD

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 15. 19:40

Megállapodott március 13-án, csütörtökön a kelet-afrikai államokat tömörítő IGAD regionális szervezet, hogy április közepéig csapatokat küld Dél-Szudánba a kormányzat és a felkelők közötti tűzszünet betartásának ellenőrzésére.

A dél-szudáni válságban közvetítő IGAD az etióp fővárosban tartott csúcstalálkozón jelentette be a misszió felállítását, amely „védelemre és elrettentésre" kapna felhatalmazást. Etiópia, Kenya, Burundi, Ruanda, és valószínűleg Dzsibuti is katonákkal járulna hozzá a művelethez.

A csütörtöki megbeszélésen az Európai Unió és az Egyesült Államok különmegbízottja arra figyelmeztetett, hogy az afrikai országban a három hónapja zajló véres konfliktus miatt éhínség fenyeget.

„Az, hogy a felek nem tartják be a januárban aláírt tűzszüneti megállapodást, több ezer ember életébe került, és a humanitárius helyzet romlásához vezetett: Dél-Szudánban éhínség várható" – mutatott rá Donald Booth washingtoni különmegbízott.

„Hamarosan megérkezik az esős évszak, és ha nem vetik be időben a földeket, néhány hónapon belül elfogynak a tartalékok" – magyarázta Alexander Rodos, az EU képviselője.

Dél-Szudánban tavaly december közepe óta folynak összecsapások, miután Salva Kiir elnök államcsínnyel vádolta meg júliusban menesztett alelnökét, Riek Machart. Utóbbi ezt tagadja, és azt rója fel Kiir elnöknek, hogy politikai ellenlábasait akarja eltávolítani. Hosszadalmas tárgyalások után a kormányerők és a felkelők január 23-án egyeztek meg a tűzszünetről, ennek ellenére továbbra is vannak harcok a világ egyik legfiatalabb államában.

A konfliktusban eddig ezrek haltak meg és 900 ezren menekültek el otthonaikból. Az összecsapások egyben etnikai színezetűek is: az államfő a dinka, a volt alelnök pedig a nuer népcsoport tagja.