Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dakkai merénylet: négy embert letartóztattak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. február 2. 22:44

A bangladesi biztonsági erők február 1-jén, szerdán letartóztattak négy iszlamistát, akiket a tavaly júliusban, egy dakkai kávézóban történt és 22 halálos áldozatot követelő merénylet elkövetésével kapcsolatban gyanúsítanak.

A négy, 21 és 28 év közötti férfi a Dzsamajetul Mudzsahidin Banglades (JMB) nevű iszlamista szervezet egyik fegyveres csoportjának tagja volt. A rendőrség szerint a fegyveres csoport – ami „új JMB"-ként lett ismert, és amelynek tagjai hűséget fogadtak az Iszlám Államnak – részt vett a dakkai kávézó elleni merénylet megszervezésében.

A gyanúsítottakat Dakka egyik külvárosában tartott razzia során tartóztatták le. A rajtaütés során lőfegyvereket és nagy mennyiségű robbanószert is lefoglaltak.

A rendőrség a Holey Artisan Bakery kávézó elleni merénylet óta megközelítőleg ötven feltételezett iszlamistát ölt meg a razziák alatt, köztük a merénylet fő értelmi szerzőjének számító, bangladesi születésű, kanadai állampolgársággal rendelkező Tamim Ahmed Chowdhuryt.

A dakkai terrortámadás elkövetői tavaly júliusban 20 túszukkal végeztek a bangladesi főváros előkelő negyedében található kávézóban. Az áldozatok többsége külföldi volt, a legtöbben olasz és japán állampolgárok. A rendőrség 11 óra elteltével megrohamozta az épületet, ennek során meghalt hat túszejtő és két rendőr.