Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Duplájára nőhet a lengyel hadsereg létszáma

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2016. január 9. 20:39

A lengyel védelmi miniszter, Antoni Macierewicz a közelmúltban egy nyilatkozatában arról beszélt: Lengyelországnak közel kétszeresére kell emelnie a hadsereg létszámát annak érdekében, hogy képes legyen ellenállni a katonai fenyegetettséggel szemben.

http://www.haborumuveszete.hu/egyeb-hirek/duplajara-nohet-a-lengyel-hadsereg-letszama
1596006922

A védelmi minisztérium első embere emlékeztetett a Szejm egy 1791-es határozatára, amely lehetővé teszi a hadsereg létszámának 100 ezer főre történő növelését, és kiemelte, hogy napjainkban a létszám nem éri el a 80 ezret. „Több mint 200 éve nincs 100 ezres hadseregünk. Úgy gondolom, a lengyel hadsereg létszáma 150 ezer fő kell, hogy legyen. Ez a legkevesebb ahhoz, hogy szembe tudjunk nézni a katonai fenyegetettséggel" – mondta a miniszter.

Macierewicz elmondta: a tervek szerint 2016-ban, a keleti határ mentén három új, területvédelmi dandárt állítanak fel. „Nem akarjuk, hogy az erők a nyugati határra koncentrálódjanak, mint az volt 1989-ben" – emelte ki a miniszter. Macierewicz szerint Európára a legnagyobb veszélyt a kelet-ukrajnai konfliktus jelenti. Lengyelország szíriai konfliktusban való részvételével kapcsolatban a miniszter úgy nyilatkozott, hogy Varsó kész segítséget nyújtani Párizsnak.