Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy ádeni támaszpontnál robbantottak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. február 18. 10:27

Legalább kilenc ember életét oltotta ki egy öngyilkos merénylő február 16-án, szerdán a dél-jemeni Ádenben egy katonai toborzóközpontban.

A merénylő az Abbász támaszpont előtt sorban álló jelentkezők között hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet. A kapu előtt több százan várakoztak. A halálos áldozatokon felül számos sebesültje is van a támadásnak.

Jemenben 2014 óta polgárháborús állapotok uralkodnak. A támaszponton a nemzetközi közösség által elismert elnök, Abed Rabbó Manszúr Hádi kormánya oldalán álló hadsereg számára toboroztak újoncokat. Ugyanezt a támaszpontot a húszi lázadók elleni légitámadásokra is használja a hadsereg és a Hádi elnököt támogató, Szaúd-Arábia vezette arab koalíció.

Ádent a jemeni hadsereg tavaly júliusban visszafoglalta a síita húsziktól, ennek ellenére időről időre robbantásos merényleteket követnek el a városban. A legutóbbi kedden volt, abban Áden rendőrfőnökét és kormányzóját akarták megölni, két hónapon belül már harmadik alkalommal.

A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező húszik és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott, Hádi elnök vezette kormánnyal, amely Ádenben dolgozik. A kaotikus helyzetet az al-Kaida terrorszervezet helyi ága és más fegyveres csoportok is kihasználják.
A jemeni fegyveres cselekményekben a legutóbbi adatok szerint több mint hatezren haltak meg, közülük mintegy háromezer polgári lakos. Csaknem 2,4 millió ember hagyta el otthonát, és 7,6 millió lakos élelmiszerellátása bizonytalan.

Az ENSZ kedden arra figyelmeztetett hogy az országban humanitárius katasztrófa fenyeget. Stephen O’Brien, a világszervezet humanitárius segélyekért felelős igazgatója a Biztonsági Tanács előtti beszámolójában kiemelte, hogy egyre nehezebben jutnak el a segélyszállítmányok a több millió rászorulóhoz.

O’Brien „súlyos aggodalmának" adott hangot amiatt, hogy – mint mondta – a harcban álló felek mindegyike akadályozza a segélyek eljutását a rendeltetési helyeikre. Példaként elmondta, hogy a szaúdi vezetésű koalíció február 11-én eltérített az úti céljától egy hajót, amely az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) megbízásából szállított volna élelmiszert Dzsibutiból a jemeni Hodeida kikötőbe. A hajó a szaúd-arábiai Dzsizánban tudott csak kikötni.