Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy kisebb segélykonvoj bejutott az ostromlott szíriai Kelet-Gútába

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2018. február 16. 14:21

Belépett az ostromgyűrűbe zárt, lázadók kézen lévő szíriai Kelet-Gúta területére február 14-én, szerdán egy kilenc teherautóból álló segélykonvoj, amely 7200 ember számára elegendő élelmiszert és gyógyszert szállít – közölte a Twitteren az ENSZ Humanitárius Ügyek Hivatala (OCHA) és a szíriai vörös félhold szervezete.

November vége óta most először érkezett segélykonvoj a Damaszkuszhoz közel fekvő Kelet-Gútába, ahol közel 400 ezer civil él ostromzárban. A múlt heti ötnapos légitámadás-sorozatban több mint kétszázötvenen haltak meg, és közel 775-en sebesültek meg a Kelet-Gútában. Ez volt a leghevesebb fegyveres konfliktus a térségben, ahol rendszeresek a szíriai hadsereg légicsapásai – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns aktivista szervezet.

A kormányerők által 2013 óta ostromolt Kelet-Gúta mintegy 400 ezer lakosa súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiánytól szenved, több száz ember alultáplált, és többségük gyerek. A damaszkuszi rendszer beleegyezése nélkül semmilyen segélyszállítmány nem léphet a területre. Az ENSZ egyhónapos humanitárius fegyvernyugvást követel, hogy élelmiszert oszthasson és kimenekíthesse a válságos állapotban lévő betegeket.