Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy török bíróság elrendelte az izraeli hadsereg négy korábbi vezetőjének őrizetbe vételét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 28. 10:44

Elrendelte az izraeli hadsereg négy korábbi vezetőjének őrizetbe vételét egy isztambuli büntetőbíróság május 26-án hétfőn, amiért parancsot adtak a 2010-ben a Gázai-övezetbe tartó segélyhajó elleni támadásra: az akcióban kilenc török aktivista halt meg.

A bíróság az Interpolon keresztül nemzetközi elfogatóparancsot kezdeményez a magas rangú parancsnokok ellen – közölte az Alapítvány az Emberi Jogokért, Szabadságért és Humanitárius Segítségért (IHH) nevű segélyszervezet, amely a hajót annak idején a Gázai övezetbe küldte.

A katonai vezetők ellen 2012-ben távollétükben emeltek vádat Törökországban gyilkosság, kínzás, emberrablás, fosztogatás, rongálás, valamint a személyes szabadság korlátozása miatt, és akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetik őket. A bíróság a tárgyalás folytatását december kilencedikéig halasztotta el.

Serkan Nergiz, az IHH illetékese megerősítette, a bíróság döntéséről értesítik az igazságügyi minisztériumot, amely arra kéri majd az Interpolt, adjon ki nemzetközi körözést Gavriel Askenázi volt izraeli vezérkari főnök, Eliézer Alfréd Marom, a haditengerészet és Avisaj Lévi, a légierő volt parancsnoka, valamint Ámosz Jadlin, a titkosszolgálatok korábbi főnöke ellen.

Törökország és Izrael között hónapok óta folyik az egyeztetés az áldozatok családjainak kártérítéséről, miután amerikai közvetítésre Jeruzsálem bocsánatot kért Ankarától, és beleegyezett a kárpótlás megfizetésébe.

Az incidens akkor történt, amikor egy török hajóraj az izraeli blokádot áttörve segélyszállítmányt akart vinni a Gázai övezet lakóinak. Az izraeli kommandósok 2010. május 31-én rajtaütöttek a flotta zászlóshajóján, a kialakult konfliktus során az izraeli katonák kilenc aktivistát agyonlőttek, további több mint ötven embert pedig megsebesítettek.

A támadás után súlyos diplomáciai válság bontakozott ki Törökország és Izrael között, pedig a két ország korábban számos ügyben – például katonai kérdésekben – együttműködött.