Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éles harcanyagokkal, valós körülmények között

Szöveg: Szente-Varga Csaba őrnagy |  2013. október 26. 9:31

Toxic Valley 2013 névvel rendeztek nemzetközi ABV-mintavevő gyakorlatot a közelmúltban Zemianske Kosztolany-ban, a szlovák hadsereg vegyivédelmi kiképzőbázisán.

1595961955

A nagyszabású gyakorlaton Ausztria, Belgium, Franciaország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia mintavevő csoportjai mellett az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ  HAVARIA Laboratóriumának állományából öten, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljtól pedig ketten vettek részt. A minták azonosítását Csehország, Szlovákia és Szlovénia egy-egy mobil vegyi laboratóriuma, valamint a szlovák hadsereg vegyivédelmi kiképző központjának vegyi laboratóriuma végezte el.

A gyakorlat célja a NATO-ban használt mintavételezési szabvány gyakorlása volt, mégpedig éles harcanyagokkal, valós körülmények között. 
A gyakorlat csak a résztvevők alapos orvosi vizsgálata, valamint a biztonsági rendszabályok ismertetése után kezdődhetett el. A magyar katonák több feladatot is végrehajtottak. Egyebek mellett abból az ismeretlen folyadékból kellett mintát venniük, amely egy erdős területen, egy fel nem robbant tüzérségi eszközből szivárgott. A mintavétel és személyi mentesítést végrehajtása után a mintát be is kellett szállítaniuk a szlovák laboratóriumba.

1595961956

A következő feladat a korábbinál is komplexebb volt: ismeretlen személyek által illegálisan begyűjtött tüzérségi lőszerek szétszerelése során szivárgó – és a „gyűjtögetők" halálát okozó – vegyi anyagból kellett mintát venniük és a cseh mobil laboratóriumba szállítaniuk a magyar katonáknak.

Ezt követően egy elhagyatott, régi raktárban ismeretlen folyadékot tartalmazó hordókat találtak, amelyből ugyancsak mintát kellett venniük a GAVIK szakembereinek. 

A gyakorlat utolsó napján Martin Sztanko alezredes, a gyakorlatnak helyet adó kiképző bázis parancsnoka okleveleket adott át a résztvevő katonáknak. A Toxic Valley 2013 gyakorlat remek alkalmat biztosított a résztvevőknek, hogy az eddig megszerzett elméleti és gyakorlati ismereteiket valós körülmények között alkalmazhassák. A záró rendezvényen elhangzott: jövőre is szeretnének hasonló gyakorlatot szervezni. 

1595961956

Fotó: Urszin Gyula zászlós