Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhalasztották a jemeni béketárgyalások kezdetét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 28. 22:07

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár döntésére elhalasztották a jemeni béketárgyalások kezdetét – jelentette be Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő New Yorkban. Hozzátette, a főtitkár azon dolgozik, hogy mielőbb sor kerülhessen az egyeztetésre.

Az ENSZ kezdeményezésére tervezett tárgyalásokat május 28-án, csütörtökön kezdték volna meg Genfben. A konfliktusban érintett felek azonban nem tudtak megegyezni a részvétel feltételeiben. Jemenben az év eleje óta harcolnak a síita lázadók az időközben külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia március 26-án nyolc arab ország támogatásával légi hadműveletet kezdett, amelyeket egy ötnapos humanitárius tűzszünet után a múlt héten indítottak újra.

A válság miatt milliók élnek nélkülözésben az országban.

Az ENSZ korábban arra szólította fel az érintetteket, hogy előfeltételek nélkül üljenek tárgyalóasztalhoz a konfliktus rendezése érdekében. Hádi kormányzata azonban értésre adta, hogy csak akkor kíván tárgyalni a húszi fegyveresekkel, ha azok kivonulnak az elmúlt hónapokban elfoglalt városokból, köztük Szanaából. A húszik csak azt kérték, hogy semleges területen tartsák a tárgyalásokat.

Dujarric közlése szerint „a főtitkár csalódott, hogy nem vált lehetségessé a fontos kezdeményezés elindítása a lehető legkorábbi időpontban". Ban Ki Mun ismét arra szólítja fel a feleket, hogy jóhiszeműen és előfeltételek nélkül kapcsolódjanak be az ENSZ támogatását élvező egyeztetésekbe – emelte ki a szóvivő.

A tárgyalások megkezdésére egyelőre nem tűztek ki új időpontot.