Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezrek tüntettek Örményországban egy orosz katona őrizetbe vételét követelve

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 16. 10:26

Örmények ezrei tüntettek január 14-én, szerdán Jerevánban, követelve annak az orosz katonának az őrizetbe vételét, akit a hat ember meggyilkolásával vádolnak. A tüntetők sürgették, hogy a katonát örmény bíróság előtt vonják felelősségre.

A Gjumri (Gümri) város közelében lévő orosz katonai támaszpontról dezertált Valerij Permjakovot azzal gyanúsítják, hogy Kalasnyikov karabéllyal hétfőn Gjumriban agyonlőtte egy család hat tagját, közöttük egy kétéves gyermeket és súlyosan megsebesített egy csecsemőt.

Mintegy kétezer örmény vonult az orosz konzulátus és az ügyészség épülete elé, azt követelve, hogy a gyanúsítottat az örmény igazságszolgáltatás vonja felelősségre – derül ki a CivilNet internetes oldalon közzétett videofelvételekből.

Az örmény főügyészség szerint azonban az orosz állampolgárságú katona nem vonható jogilag felelősségre az örmény törvények szerint, mert a támaszpontjára az orosz törvénykezés érvényes.

Az áldozatok Gjumriban, Örményország második legnagyobb városában tartott temetésén százak vettek részt.

Korábban az örmény nyomozó bizottság szóvivője elmondta, hogy a gyilkosság helyszínén a katona vezeték- és keresztnevével megjelölt pár katonai bakancsot, valamint egy AK-47 típusú gépkarabélyt találtak.

Hétfőn Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter „mély részvétét" fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és megígérte, hogy „minden lehetséges támogatást" megadnak neki.

Örményország Oroszország szoros szövetségese, tagja a FÁK-tagországok kollektív biztonsági szervezetének (ODKB), és csatlakozott az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz is.