Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felfüggesztették a részvételt a béketárgyalásokon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 24. 11:58

A kolumbiai kormány és a szélsőbaloldali gerillák képviselő is felfüggesztették a részvételüket a kilenc hónapja zajló béketárgyalásokon.

Juan Manuel Santos elnök visszahívta a kormány tárgyalóküldöttségét Havannából, néhány órával az után, hogy a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet képviselői közölték, szüneteltetik a béketárgyalásokat, hogy megfontolhassák Santos elnök népszavazási javaslatát. A kolumbiai elnök előző nap bejelentette, hogy népszavazásra bocsátaná a szélsőbaloldali gerillákkal kötendő békeegyezményt.

A tavaly november óta zajló havannai béketárgyalások kezdete óta most első ízben szakadt meg a párbeszéd a kormány és a gerillák képviselői között. A megbeszélések kezdettől fogva rendkívül lassan haladtak, az öt vitás kérdés közül eddig csupán egyben sikerült részben konszenzusra jutni. Ennek ellenére sem a kormány, sem a gerillák képviselői nem álltak fel a tárgyalóasztaltól, táplálva azt a reményt, hogy előbb-utóbb vége lesz a latin-amerikai térség leghosszabb ideje tartó lázadásának.
A feleknek sikerült részmegállapodást kötniük a földreformról, és jelenleg arról folynának az egyeztetések, hogy miként kapcsolódjanak be a FARC tagjai a kolumbiai politikába. Terítéken van továbbá a drogkereskedelem kérdése, illetve arról sincs még egyezség, hogy miként kárpótolják a fegyveres viszály áldozatait és vessenek véget a véres konfliktusnak.

A marxista gerillák a társadalmi egyenlőtlenségek miatt fogtak fegyvert 1964-ben, s elsősorban az ellen tiltakoztak, hogy kevesek kezében összpontosulnak óriási megművelhető földterületek. A fél évszázada tartó fegyveres viszályban több mint 200 ezren haltak meg, több millióan hagyták el otthonukat. Juan Manuel Santos a minap közölte, hogy a béke érdekében kész lenne személyesen tárgyalni a lázadószervezet vezetőjével, Timoleón Jiménezzel.