Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fontos tengeri szorost buktak el a jemeni lázadók

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 2. 18:53

A kormánypárti jemeni erők és a szövetségesek visszafoglalták a húszi lázadóktól a Vörös-tengert az Ádeni-öböllel összekötő Báb-el-Mandeb-szorost – közölte október 1-jén, csütörtökön egy jemeni kormányszóvivő.

A szoros valamint Majún szigetének felszabadításával biztonságossá tehetik az ottani fontos tengeri utat – mondta a szóvivő a dél-jemeni Ádenből.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó helyiek azt mondták, hogy légicsapásokkal és hadihajók rakétatámadásainak támogatásával a kormányerők jelentős előrenyomulást hajtottak végre a szárazföldön, a tengerszoros elestét azonban ők egyelőre nem tudták megerősíteni.

A hat hónapja tartó jemeni háború miatt megfigyelők aggódtak a Báb-el-Mandeb-szoroson áthaladó, az Egyesült Államokba és Európába tartó kőolajszállítmányok biztonsága miatt. Naponta több mint 3,4 millió hordónyi olaj haladt át 2013-ban a szoroson az amerikai energiaügyi tájékoztatási hivatal adatai szerint.

Az Arab-öböl menti országok szövetsége márciusban avatkozott be a jemeni háborúba, hogy visszahelyezzék hivatalába az Irán támogatását élvező kormányt, és visszaszorítsák Teherán növekvő befolyását a térségben.

A szárazföldi harcokban és légicsapásokban több mint 5400 ember halt meg az ENSZ szerint, és sokan éheznek Jemenben.