Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fricska a Közel-Keleten

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2015. május 6. 21:48

Nehéz nem jelzésértékűnek tekinteni azt, hogy az amerikai légierő egy csak nőkből álló személyzettel repülő C_17 Globemaster III-as stratégiai teherszállító repülőgépet is küldött a Jordániában rendezett 2015-ös Eager Lion hadgyakorlatra.

A 816. expedíciós század tagjaként érkezett repülőgép hajózóállománya ugyan az Egyesült Államokban vagy Európában nem keltene különösebb érdeklődést, de a Közel-Kelet közel sem a női egyenjogúság fellegvára. Így a 19 ország több mint 10 ezer katonáját megmozgató gyakorlaton a nőkből álló hajózószemélyzet megjelenése nem mindennapi.

A gyakorlat forgatókönyve meglehetős széles feladatkört ölel fel, a légvédelmi feladatoktól a katasztrófák utáni mentő- és segélyműveletek végrehajtásáig. Az idei gyakorlatot különösen érdekessé tette, hogy vele egy időben a Jordániával szomszédos Jemenben háború zajlik, a szaúdi és más országok légierejének aktív részvételével. Eközben a jordán légierő is folyamatosa végez bevetéseket Szíriában, az ISIS állásait támadva, így az Eager Lion gyakorlatilag egy háború közepén zajlik.

A résztvevők között szerepel Jemen mellett Ausztrália, Bahrein, Belgium, az Egyesült Arab Emirátusok, Egyiptom, Franciaország, Irak, Kanada, Katar, Kuvait, Lengyelország, Libanon, Nagy-Britannia, Olaszország, Pakisztán és Szaúd-Arábia. A gyakorlaton a NATO gyorsreagálású erőinek kijelölt alegységei is feladatokat kapnak.

1595993161