Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadgyakorlat miatt keletkezett az ausztráliai bozóttűz

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 24. 10:51

Katonai hadgyakorlat miatt keletkezett az a hatalmas bozóttűz, amely egy hete pusztít Ausztrália legnépesebb államában – közölték a hatóságok október 23-án, szerdán.

Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi államban csütörtök óta több mint száz helyen csaptak fel a lángok, egy ember meghalt, több mint 200 ház megsemmisült.

Natalie Sanders, a tűzoltók szóvivője szerdán közölte: egy vizsgálat kiderítette, hogy a Sydneytől nyugatra fekvő Lithgow közelében a védelmi minisztérium egyik gyakorló terepén kezdődött a tűz múlt szerdán.

Itt a lángok 47 ezer hektárnyi területen pusztítottak, számos ház porig égett.

A védelmi tárca nem kommentálta a történteket, azt ugyanakkor megerősítette, hogy éles robbanóanyaggal folytattak gyakorlatot aznap.

A tűzoltóknak szerdán lassacskán sikerült megfékezni a lángokat az ország délkeleti részén egy hete tartó tüzekben. A tűzoltók mintegy száz kilométerre Sydneytől délre fekvő térségre összpontosítják erőiket. Az államban eddig 124 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává.

Az időjárási viszonyok ugyanakkor nem kedveznek az oltásnak, mert a területen 35 Celsius-fok közeli hőmérséklet uralkodik, nagy a szárazság, és a szél sebessége eléri a száz kilométert.