Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán fegyveres erőt küldhet Pakisztánba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 18. 10:42

Az iráni belügyminiszter arra figyelmeztetett február 17-én hétfőn, hogy szükség esetén fegyveres erőt küld a szomszédos Pakisztán területére a lázadók által elrabolt iráni határőrök kiszabadítására.

Abdolreza Rahmáni Fazli kijelentése egy héttel azután hangzott el az állami televízióban, hogy a kevéssé ismert Dzsais al-Ádl nevű szunnita szervezet fényképeket töltött fel a csoport Twitter-oldalára öt fogva tartott férfiról, akik állításuk szerint iráni határőrök. A foglyokat a két ország közötti határ közelében, Szisztán-Beludzsisztán tartományban rabolták el.

A belügyi tárca vezetője arra kérte a pakisztáni vezetést, hogy kellő komolysággal kezelje az ügyet vagy engedje meg Teheránnak, hogy maga biztosítsa a távoli, „mélyen Pakisztán" területén található térséget.

„Ha Iszlámábád nem teszi meg a szükséges lépéseket a terrorista szervezetek elleni harc keretében, nem várunk tovább, saját biztonságunk érdekében jogosnak fogjuk tekinteni a beavatkozást és az új biztonsági helyzet megteremtését" – idézte a politikus szavait a félhivatalos Mehr hírügynökség.

A helyettes iráni vezérkari főnök elmondta, hogy országa ebben az ügyben kemény konfrontációra készül. „Szilárd álláspontot fogunk képviselni, a szomszédos országnak (…) felelnie kell a tétlenségéért" – tette hozzá a Farsz hírügynökség jelentése szerint.

Egy iráni küldöttség látogat hétfőn Pakisztánba, hogy biztosítsa a foglyok szabadon bocsátását.

Pakisztán területén működő fegyveres csoportok rendszeresen támadnak meg iráni katonákat, határőröket. Irán az Afganisztánból Európába, illetve a Perzsa-öböl menti gazdag államokba vezető kábítószercsempész-útvonalon fekszik. A támadók általában fegyveres ellenzéki beludzsok vagy kábítószer-kereskedők.