Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán is vegyen részt a szíriai békekonferencián!

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 25. 16:48

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kijelentette, hogy véleménye szerint Iránnak is részt kell vennie a január végére összehívott genfi Szíria-konferencián.

„Irán jelentős tényező a térségben. Ezért logikus és a realitásoknak megfelelő lenne, ha ő is ott lenne" – mondta New York-i sajtóértekezletén Ban Ki Mun.

Teherán részvételével szemben elsősorban az Egyesült Államoknak vannak fenntartásai, tekintettel az iszlám köztársaság vitatott atomprogramjára, amely miatt világszervezet számos szankcióval sújtotta az országot.

„Másokhoz hasonlóan Iránnak is hozzá kell járulnia a konferencia sikeréhez" – mondta Ban, aki szerint a résztvevőknek mindenekelőtt a szíriai nép polgárháború okozta szenvedéseit kell szem előtt tartaniuk.

Ban Ki Mun, aki szerint sínen vannak a szíriai polgárháború lezárását célzó Genf 2 konferencia előkészületei, arra kért minden, a szíriai konfliktusban érintett felet: nyilvánítsa ki szándékát, hogy „kész megnyitni az utat egy új jövő előtt".

„A tárgyalások nehezek lesznek, de sikeresnek kell lennünk, mert másképpen folytatódni fog a vérontás" – hangoztatta a világszervezet főtitkára az ENSZ New York-i székházában.

Egyúttal önmérsékletre – foglyaik szabadon engedésére, a városok ostromának lezárására, a segélyek célba juttatásának biztosítására – szólította fel a polgárháborús összecsapások minden résztvevőjét, és arra kérte az ENSZ tagállamait, hogy támogassák a szíriai lakosságot, valamint a Szíriával szomszédos országokat, amelyek menekültek százezreit fogadták be.

Michel Szulejman libanoni elnök hétfőn megerősítette, hogy 36 másik résztvevő mellett országa is ott lesz a január 22-én kezdődő Szíria-konferencián.

A szíriai kormány már bejelentette, hogy ott lesz Genfben, a szíriai ellenzék ugyanakkor még nem döntött a részvételről.

A Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) nevű ellenzéki ernyőszervezet hétfőn azt közölte: addig nem hajlandó részt venni a szíriai polgárháború lezárását célzó genfi konferencián, amíg a kormányerők nem szüntetik be az Aleppó városa elleni légitámadásokat, amelyek csak a múlt héten 300 halálos áldozatot követeltek.

Barack Obama amerikai elnök hivatala hétfőn elítélte a szíriai kormányerők által a civil lakosság ellen végrehajtott hordóbombás és rakétatámadásokat, és hangsúlyozta: Damaszkusznak be kell tartania azt a novemberben vállalt kötelezettségét, miszerint lehetővé teszi a segélyszállítmányok akadálytalan célba juttatását.

„…szíriai férfiak, nők és gyermekek millióihoz kell sürgősen eljussanak ezek a segélyek" – mondta Jay Carney, fehér házi szóvivő.