Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán légtérsértéssel vádolja az Egyesült Államokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 30. 11:07

Irán szerint az amerikai haditengerészet nyolc ízben sértette meg az iráni légteret októberben. Az iráni külügyminiszter szóvivője közölte, hogy Teherán emiatt hivatalosan tiltakozott az ENSZ Biztonsági Tanácsánál.

Az iráni külügyi tárca közleménye szerint Teherán levelet írt az ENSZ főtitkárának és a Biztonsági Tanácsnak: tiltakozott a légtérsértések ellen, és kérte, hogy az Egyesült Államok tartsa tiszteletben Irán területi épségét.

A szóvivő csak a legutóbbi, sajtónyilvánosságot kapott esetre tért ki, amely november 1-jén történt, amikor egy MQ-1 típusú pilóta nélküli amerikai kémrepülőgépre két iráni harci gép támadt a Perzsa-öböl felett.

Teherán állítása szerint az iráni vadászgépek akkor nyitottak tüzet, amikor a drón felderítő repülést végzett a Harg szigeten lévő, legfontosabb iráni kőolajterminál fölött. Washington azt állítja, hogy a gép, amelyet nem ért találat, nemzetközi légtérben tartózkodott.

Mohammad Hazaei, Irán ENSZ-nagykövete szerint – akit egy iráni kormánylap idézett – hét másik amerikai drón is megsértette az iráni légteret októberben Busehr térségében, ahol a hargi terminál mellett az egyetlen iráni atomerőmű is található.

Hazaei elmondta: tiltakozó levelében Teherán óvott „minden provokációs vagy veszélyes lépés negatív következményeitől, amelyekért egyedül az amerikai kormányzat lesz a felelős".
„A területünket megsértő minden országnak számítania kell Irán komoly válaszlépésére" – hangsúlyozta az iráni külügyi szóvivő.

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei szerint Irán polgári atomprogramjának örve alatt valójában atombomba gyártására törekszik.