Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét Kínában tárgyalhatott Kim Dzsong Un

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. május 9. 13:29

Feltehetően ismét Kínában tárgyalt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, nyilvánvalóan azért, hogy tovább erősítse országa kapcsolatát hagyományos szövetségesével, mielőtt találkozik Donald Trump amerikai elnökkel – jelentették kedden hírügynökségek meg nem nevezett forrásokra hivatkozva és bizonyos jelek alapján. Az észak-koreai diktátor alig egy hónap alatt másodszor egyeztet Kínában.

A jelentések szerint egy észak-koreai repülőgép szállt le hétfőn az északkelet-kínai Talien város repülőterén egy phenjani tisztségviselővel a fedélzetén, majd néhány órával később visszarepült. Bizonyos körülmények – biztonsági intézkedések, forgalomkorlátozás a városban és a repülőtéren – arra utaltak, hogy az illető Kim Dzsongun lehetett – mondta egy meg nem nevezett forrás.

Erősítette a gyanút az is, hogy Talien és Phenjan között nincs menetrend szerinti járat, az NHK japán köztévé híradásában pedig elhangzott, hogy a szóban forgó repülőgépet Kim Dzsongun szokta használni. A NHK felvételeket is közölt a reptéren várakozó gépről, amely mellett egy másik gép is volt, ugyancsak az Air Koryo észak-koreai légitársaságé. Hszi Csin-ping elnök maga is Talienben tartózkodik, ahol részt vesz az első kínai repülőgép-hordozó próbaútja alkalmából rendezett keddi ünnepségen.

Kim Dzsongun március végén járt először Kínában, és találkozott Hszi Csin-pinggel. Akkori háromnapos látogatását is titkolták, és csak a vizit utolsó napján erősítette meg a kínai állami média, hogy az észak-koreai vezető Pekingben járt.

A talieni biztonsági intézkedéseket és forgalomkorlátozást megerősítették sokan a kínai közösségi médiában. A japán média híradásaiban felvételeket tett közzé a városon áthaladó, fekete limuzinokból álló konvojról. A kínai külügyi szóvivő mindazonáltal keddi sajtóértekezletén kérdésre sem volt hajlandó megerősíteni, hogy az észak-koreai vezető Talienben járt volna hétfőn. Mint fogalmazott: nincsenek róla nyilvánosságra hozható információk. A japán kormány ugyanakkor közölte, hogy gyűjti az információkat Kim Dzsongun állítólagos újabb kínai látogatásáról.

Azóta, hogy az amerikai elnök bejelentette tervezett találkozóját Kim Dzsongunnal, Kína el akarja kerülni, hogy a Phenjant érintő nemzetközi diplomáciai törekvések mellékszereplőjévé váljon. Észak-Koreának viszont az a célja elemzők szerint, hogy támogatót szerezzen magának az atom- és rakétaprogramjáról szóló tárgyalásokon, erős kapcsolata Pekinggel vésztartalékként szolgáljon, ha kudarcba fulladnak az Egyesült Államokkal elkezdendő tárgyalások.