Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai övezetet alakít ki Ankara és Washington Északkelet-Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. augusztus 14. 9:42

Az Egyesült Államok és Törökország megkezdte a szíriai kurd milíciák uralta területekkel határos, török katonai ellenőrzés alatt álló övezet létrehozását Északkelet-Szíriában.

A török védelmi minisztérium Twitter-bejegyzésében számolt be arról, hogy egy amerikai küldöttség érkezett annak a közös műveleti központnak az előkészítése érdekében, ahol összehangolják az övezet kialakítását. Az üzenet szerint ennek keretében egy hattagú amerikai delegáció érkezett a délkelet-törökországi Sanliurfa városába. A Demirören török magánhírügynökség szerint azonban egy 90 amerikai katonából álló kontingens érkezett az említett városba.

A közös műveleti központ létrehozásáról a múlt szerdán számolt be török védelmi minisztérium azt követően, hogy véget értek Ankarában az amerikai és a török katonai illetékesek hétfő óta tartó tárgyalásai. A beszámoló szerint a központot Törökországban alakítják majd ki. Ankara szerint ugyanis az Északkelet-Szíriát ellenőrző, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia nemzetbiztonsági fenyegetést jelent Törökország számára. A török vezetés azt állítja, hogy az YPG a Délkelet-Törökországban évtizedek óta fegyveres felkelést folytató, nemzetközileg is terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségese. Ezzel szemben Washington az utóbbi években fegyverekkel látta el az YPG-t, mert úgy vélte, hogy a szíriai kurd milícia a leghatékonyabb partnere az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet dzsihadistái elleni harcban.

Törökország korábban két hadművelet indított az YPG jelenlétének visszaszorítására Szíriában: Eufráteszi Pajzs fedőnéven először 2016 augusztusától megtisztította északon az Azáz, Dzserablúsz és el-Báb városok alkotta háromszöget az Iszlám Államtól, valamint az YPG-től, majd 2018 januárjától az Olajág nevű műveletben irányítása alá vonta a korábban kurdok ellenőrizte északnyugati Afrín várost és környékét.