Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiadhatják Dragan kapitányt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 24. 14:53

A horvát igazságügyi minisztérium pénteken megerősítette, hogy Ausztrália június 15-ig kiadja Horvátországnak a háborús bűnökkel vádolt szerb Dragan Vasiljkovicot, akit Dragan kapitány néven is ismernek – közölte az index.hr hírportál.

Dragan kapitány, hogy megakadályozza kiadatását, közvetlen kérelemmel fordulhat még Michael Keenan ausztrál igazságügyi miniszterhez – közölte a beszámoló.

Csakhogy a portál szerint Vasiljkovic nem sokat várhat ettől az esetleges lépéstől. Az index.hr szerint a vádlott lényegében már minden jogi lehetőséget kimerített, nincs módja további fellebbezésre, így nem maradt más hátra, minthogy az ausztrál hatóságok átadják Horvátországnak, ahol Splitben háborús bűnökért folyik ellene eljárás.

A horvát minisztériumban közölték, nincs tudomásuk, hogy Szerbia kérte volna Vasiljkovic kiadatását.

Dragan Vasiljkovic egy szerb félkatonai alakulat parancsnoka volt az 1991-1995-ös délszláv háborúban. Az azóta ausztrál állampolgárságot szerzett férfi tagadja, hogy háborús bűnöket követett volna el.

Az 58 éves Vasiljkovic, aki Ausztráliában a Daniel Snedden nevet használja, kilenc éve küzd kiadatása ellen. Az ausztrál rendőrség 2006-ban vette őrizetbe Zágráb követelésére. A horvát hatóságok azzal vádolják, hogy a szerb-horvát háború elején az említett alakulat parancsnokaként horvát katonák és polgári személyek, valamint külföldi újságírók elűzésére, megkínzására vagy megölésére adott parancsokat a közép-horvátországi Glinában.