Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kilenc év a dzsihadista vezetőnek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. július 12. 20:43

Kilenc év börtönbüntetésre ítélte pénteken a párizsi büntetőbíróság a 2012-ben feloszlatott Forsane Alizza (Büszkeség Lovagjai) nevű iszlamista csoport vezetőjét, Mohamed Achamlane-t. A 37 éves férfi ellen – akit öt évre eltiltottak polgári jogainak gyakorlásától – terrorszervezettel kapcsolatos bűnszövetkezetben való részvétel és törvénytelen fegyvertartás volt a vád.

A csoport további 13 tagja egy év felfüggesztett szabadságvesztéstől hat évig terjedő börtönbüntetést kapott.
Az iszlamista vezető a perben tagadta, hogy „terrorista inspiráció" vezérli, csak azt ismerte el, hogy a „gátlástalan iszlámot" képviseli és az iszlámellenesség ellen küzd.

Az ügyészség szerint viszont a fegyveres dzsihád köré épülő csoportot vezetett a vádlott, amely „háborús jellegű edzéseket" tartott és a tagoknál fegyverek voltak.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a perben bemutatott bizonyítékok arra utalnak, hogy a csoport terrortámadásokat akart végrehajtani az „iszlám ellenségei ellen", és elsősorban szélsőjobboldali személyiségek álltak a célpontjaikban.

A 2010-ben alakult Forsane Alizzát 2012-ben oszlatta fel a belügyminisztérium. A tagokat két hónappal később vették őrizetbe, miután arra utaló jelek voltak, hogy fegyverek vannak náluk és erőszakos cselekményeket készítenek elő.

Az őrizetbe vételekre néhány nappal azután került sor, hogy az algériai–francia kettős állampolgárságú Mohamed Merah 2012. március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte agyon a dél-franciaországi Toulouse és Montauban városában, majd 19-én két óvodás és egy iskolás gyermeket és egy fiatal rabbit lőtt le a toulouse-i zsidó iskola előtt. A magát az al-Kaida terrorszervezet tagjának mondó iszlamista 21-én a kivezényelt kommandósok elől lakásában barikádozta el magát és másnap életét vesztette a tűzharcban.